Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kontrola policajných prehreškov musí byť lepšia. Zhodujú sa na tom všetci politici
Zdielať na

Kontrola policajných prehreškov musí byť lepšia. Zhodujú sa na tom všetci politici

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zmeny vo fungovaní policajnej inšpekcie sú nejasné. Politici sa zhodujú v tom, že kontrola policajných priestupkov sa musí vylepšiť.

Väčšia nezávislosť policajného prezidenta a policajnej inšpekcie by mala byť prioritou, tvrdí ministerka Lucia Žitňanská.

Minister vnútra zatiaľ nevie presne garantovať, kedy budú zmeny týkajúce sa policajtov aktuálne. Nevie ani presne povedať, či by to mohlo byť aktuálne od prvého januára budúceho roka.

"Budeme na to tlačiť, aby to bolo čím skôr," povedal Martin Fedor, poslanec NR SR za Most-Híd.

Minister zároveň pripustil, že s niektorými nie je úplne stotožnený. Policajná inšpekcia, podľa jeho názoru funguje v najlepšom režime, v akom by aj v budúcnosti fungovať mala. 

Zmeny by mali nastať aj z pohľadu policajného prezidenta. Podľa úprav, ktoré sú naplánované, by voľba prezidenta mala byť výsledkom výberového konania. Prezident by mal prejsť híringom, čiže verejným vypočutím medzi poslancami. Na návrh ministra vnútra by prezidenta menovala vláda a jej by sa aj zodpovedal. Prezident by teda nebol zodpovedný len ministrovi vnútra. "To, že sa posilní postavenie prezidenta policajného zboru je v poriadku. V mnohých prípadoch je to aj dôležité.Ale ak je minister vnútra zodpovedný za bezpečnosť tohto štátu, mal by mať aj nejaké právomoci," dodal minister vnútra, Robert Kaliňák.

"Akonáhle policajný prezident bude musieť absolvovať koaličné vypočúvanie a trom alebo štyrom stranám sa bude musieť spovedať, zavďačovať, tak sa rozparceluje celý policajný zbor medzi koaličné strany a bude to horšie, ako je to dnes," povedal Milan Krajniak, bývalý štátny tajomník MV SR. Tento názor potvrdzuje, že v koalícii, ale ani v opozícii nie je na túto tému jednotný názor. 

Čo sa týka Tibora Gašpara, do budúcnosti sa údajne do konkurzu neprihlási.Otázkou ostáva, či sa ho nebude musieť zúčastniť ešte v tomto funkčnom období. 

"V jeho prípade je na mieste vypratať si kanceláriu a svoju pozíciu opustiť," povedal Ľubomír Galko, poslanec NR SR za SaS.

Podľa najnovších zmien by inšpekcia mala spadať aj pod Generálnu prokuratúru, ktorá bude dozorovať trestné činy policajtov a ich vyšetrovanie. Možnosť zakrývať skutky policajtov, ktoré by boli v rozpore so zákonom, by sa týmto spôsobom mala eliminovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy