Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bola to iba fáma. Nie ste blázni, ak si radi robíte selfie
Zdielať na

Bola to iba fáma. Nie ste blázni, ak si radi robíte selfie

ARLINGTON COUNTRY / Pred pár mesiacmi zaplavila médiá správa, že nadmerné fotenie samých seba svedčí o psychickej poruche. Tieto správy napokon vyvrátila Americká psychiatrická asociácia, ktorá podľa médií s týmto hoaxom príšli.

Odborné pomenovanie údajnej psychickej poruchy nadmerného fotenia sa je selfitída. Portál iDnes.cz sa na túto spornú vec opýtal priamo Americkej psychiatrickej asociácie. Tí toto tvrdenie vyvrátili. Dodali tiež, že nikdy žiadnu podobnú správu nevydali. 

Selfitída sa prejavuje pri nadmernom fotení autoportrétov a ich následné publikovanie na sociálnej sieti, tvrdil pôvodný výskum. Postihnutým osobám to podľa falošnej správy má prinášať lepšie pocity, ako zvyšovanie sebavedomia, zlepšovanie nálady, priťahovanie pozornosti a s tým spojené zvyšovanie kreditu v sociálnych skupinách.

Falošná správa sa dokonca odvoláva na výskum, ktorý prebehol na skupine 200 respondentov z Indie. Práve tam má byť údajne najviac užívateľov siete Facebook, ale rovnako v Indii dochádza k najvyšším počtom smrteľných nehôd pri robení selfie fotiek na nebezpečných miestach. 

Tvorcovia hoaxu dokonca vytvorili test, ktorý odhalí u ľudí riziko selfitídy. To, že to napokon nie je žiadna psychická porucha neznamená, že to so selfie fotkami treba preháňať. Ako sa napokon hovorí, všetkého veľa škodí. 

Súvisiace články