Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
S receptom do zahraničia. Poisťovňa vám liek preplatí aj za hranicami
Zdielať na

S receptom do zahraničia. Poisťovňa vám liek preplatí aj za hranicami

BRATISLAVA / So slovenským receptom od slovenského lekára môžete ísť aj do lekárne v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. Stať sa to môže v prípadoch, keď liek, ktorý potrebujete na Slovensku nie je dostupný. Dôležité ale je, aby ste si overili, či ho poisťovňa na Slovensku prepláca.

V lekárni mu povedali, že liek na riedenie krvi, na ktorý už divák TV JOJ niekoľko týždňov čaká, nie sú schopní objednať. V zahraničí ale problém s jeho dostupnosťou nie je, preto by to podľa lekára mal skúsiť v inom štáte. Pravda je taká, že slovenský recept od slovenského lekára skutočne môžete použiť v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. "Poisťovňu vopred vôbec nemusíte informovať, len je potrebné si overiť, či u nás tento liek poisťovňa prepláca. Ak na Slovensku hradený nie je, peniaze vám nedá ani keď si ho objednáte v zahraničí," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková. Potom už len stačí vyplniť tlačivo, ktoré nájdete na webe poisťovne a do šiestich mesiacov podať žiadosť, aby vám vrátili peniaze. To, že lekárnici posielajú pacientov do zahraničia, je ale skôr výnimočné. 

Vďaka novému zákonu sú lieky dostupné vždy najneskôr do 48 hodín. Je pravda, že výpadok jedného lieku na riedenie krvi evidujú lekárne už od novembra minulého roka. Prezident Slovenskej lekárnickej komory ale vylučuje, že by to spôsobil reexport lieku, teda predávanie lieku do zahraničia. "Výrobcom bola nahlásená nedostupnosť, takže nesúviselo to s vývozom alebo s nejakými špekuláciami. Menil sa aj držiteľ registrácie lieku Vessel due F, takže on sa reálne nedostal na Slovensko v takom množstve, aké bolo potrebné. Minulý týždeň sme obdržali zásielku, ale liek sa rýchlo minul. Ďalšiu zásielku očakávame v treťom alebo štvrtom februárovom týždni už v dostatočnom množstve," povedal prezident Slovenskej lekárenskej komory Ondrej Sukeľ.

Okrem nákladov na cestu do zahraničia zrejme treba počítať aj s vyšším doplatkom, keďže u nás máme takmer najnižšie ceny v Európskej únii. "Predtým to bola reálne katastrofa. Nedostupných bolo 200 až 400 druhov liekov. My sme celé dni trávili tak, že sme spisovali objednávky. U niektorých liekov je to objednávanie komplikovanejšie, je potrebné poslať scan receptu a podobne. Situácia sa nepomerne zlepšila," uviedol Sukeľ. 

Sú to väčšinou onkologické lieky a lieky na riedenie krvi na čele s Fraxiparinom. Pred niekoľkými mesiacmi sa totiž niektoré firmy opäť pokúšali obísť zákon a snažili sa tieto lieky nakúpiť a exportovať do zahraničia. Voči týmto spoločnostiam už zakročilo ministerstvo zdravotníctva. Držitelia registrácií, ktorí za nedostupnosť liekov riskujú až miliónovú pokutu, sa preto rozhodli uvoľňovať lieky až na požiadanie. "Niektoré firmy sa začali tak trošku chrániť, aby im tie firmy, ktoré chcú porušovať zákon, náhodou neskúpili celú zásobu liekov. Preto limitovali trošku dodávky do lekární," uviedol Sukeľ. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy