Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Od februára je epidurálka zadarmo. Poisťovne nie sú nadšené
Zdielať na

Od februára je epidurálka zadarmo. Poisťovne nie sú nadšené

BRATISLAVA / Od 1. februára by mala byť epidurálka pre rodičky bezplatná. Kým doteraz si za ňu budúce mamičky priplácali približne 150 eur, po novom už tento poplatok nemocnice nebudú môcť pýtať. Preplácať by ho mali zdravotné poisťovne. Tým sa to ale nepáči.

Budúce mamičky už nemusia od februára vyťahovať z peňaženky 150 eur ak plánujú takzvaný epidurál počas pôrodu. Tento poplatok by mali rodičkám platiť zdravotné poisťovne.

"Čo sa týka poplatku za tzv. epidurál, plánujeme, aby bol súčasťou pripočítateľnej položky v DRG," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Poisťovniam sa to nepáči. Tvrdia, že vo svojom systéme, ktorým dnes preplácajú starostlivosť pri pôrode, už epidurál zahrnutý je a žiadne navýšenie sumy neplánujú.

"V tomto mechanizme je už zahrnutá celá zdravotná starostlivosť, ktorú rodička dostane," informuje hovorkyňa poisťovne Union Beata Dupaľová Ksenzsighová.

"Pokiaľ ide o epidurál v rámci pôrodu, to je už zahrnuté v balíku za hospitalizáciu," vysvetľuje hovorca Dôvery Branislav Cehlárik. Zatiaľ iba jedna z poisťovní je ochotná epidurálku pri pôrode na žiadosť mamičiek v budúcnosti preplácať. "Pokiaľ sa výkon epidurálnej anestézie, ktorý doteraz hradili pacienti, zaradí medzi výkony hradené z verejného zdravotného poistenia, Všeobecná zdravotná poisťovňa bude rešpektovať platnú legislatívu," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

Ministerstvo však tvrdí, že po prvom februári všetky rodičky majú nárok na epidurálku na požiadanie zadarmo. No kým sa s poisťovňami dohodnú, zatiaľ budú účty platiť pôrodnice.

"Nateraz budú uvedené výkony pokrývať nemocnice, našim cieľom ale je, aby boli hradené z verejného zdravotného poistenia," rozpráva Eliášová. Zadĺžené nemocnice tak budú musieť vo svojich rozpočtoch vyčleniť ďalšie tisíce.

"Univerzitná nemocnica v tomto prípade počíta so stratou na výnosoch približne 380 tisíc eur," informuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Zároveň však sľubujú, že budúce mamičky obavy mať nemusia, že by im nemocnice z dôvodu šetrenia nevyšli v ústrety. "Každá, ktorá o epidurál požiada, ho aj dostane," dodáva Kliská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy