Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda dá na rekonštrukciu internátov 20 miliónov, v minulosti sľubovala 50
Zdielať na

Vláda dá na rekonštrukciu internátov 20 miliónov, v minulosti sľubovala 50

BRATISLAVA / O tom, v akom stave sú naše vysokoškolské internáty, sa hovorí už dlho. Naša vláda sa rozhodla situáciu riešiť. Hovorili o tom koaliční lídri, ktorí si zároveň spomenuli, že aj oni sami bývali v internátoch. Podľa študentov je to málo a najmä neskoro.

"Či predseda vlády, či vidím tu Erika Tomáša, či ja sme bývali na internáte tom istom a veľmi dobre vieme, v akom stave tie internáty boli," povedal na úvod predseda SNS Andrej Danko. Z Úradu vlády zazneli silné slová. Krajine sa darí, dáme ľuďom. Tentoraz študentom. A pôjdeme nad rámec programového vyhlásenia vlády. "Vláda sa odhodlala vzhľadom na lepšie výsledky riešiť to, čo bolo dlhom," tvrdí predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

V roku 2015 predseda vlády Robert Fico uviedol, že väčšina ubytovacích zariadení spadá do kategórie C, kde je najnižšia kvalita. Chcel dať na obnovu internátov 50 miliónov eur, dnes deklaroval dvadsať. "V roku 2015 tých 50 miliónov ževraj už bolo aj pripravených na univerzity. Premiér to sľúbil, tak po dvoch rokoch z tých 50 miliónov sa stalo 20," hovorí predseda Študentskej rady Vysokých škôl Bálint Lovász.

Teraz dostanú internáty v havarijnom stave na rekonštrukciu desať miliónov a v druhom polroku ďalších desať. "Urobí sa nejaký prioritný zoznam havarijných situácií a budeme na to v danom okamihu reagovať," uviedol premiér Robert Fico. "Takýto zoznam sme robili ešte pred dvomi rokmi," doplnil ho minister financií Peter Kažimír.

Už dva roky je známe, kde je to najhoršie. Skôr sa vraj pomôcť nedalo, lebo prišli voľby a školstvo dostala SNS. Až teraz sa lídri dohodli, že pomôžu dvadsiatimi miliónmi. "Rektori jasne definovali svoje potreby a 50 miliónov sa určilo ako minimum , minimálny počet finančných prostriedkov aby sa tie internáty aspoň ako tak zrekonštruovali," dodal Lovász.

​Peniaze z Bruselu

Vláda chce navyše internátom pomôcť získať aj peniaze z Bruselu. Európska komisia na to vyčlenila 2 miliardy. Avšak len na zníženie účtov za energie. "Na výmenu okien, na izolačné materiály, kúrenie, kotle, možno nové strechy," dodal Fico.

Len peniaze z EÚ problém slovenských internátov neriešia. "Je to samozrejme veľmi dôležité, aby internáty mali nové fasády a nové okná, ale nerieši to akútny a veľmi dezolátny stav internátov," dodal predseda Študentskej rady Vysoký škôl. Predseda rady študentov verí, že aspoň tento sľub už vláda naozaj dodrží. Dvadsať miliónov ale podľa neho nie je ani polovica z toho, čo potrebuje len Bratislava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy