Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľnohospodári dostanú od vlády podporu, zelenú naftu za 35 miliónov eur
Zdielať na

Poľnohospodári dostanú od vlády podporu, zelenú naftu za 35 miliónov eur

BRATISLAVA / začiatkom apríla uplynie polčas vládnutia slovenskej vlády. Premiér Robert Fico v skratke hodnotil to, ako je vláda plnila svoje sľuby a ohlásil kontrolu všetkých ministerstiev. Zároveň oznámil potešujúcu správu pre poľnohospodárov. Vládnu podporu takzvanej zelenej nafty, ktorá ale nebude dostupná pre každého.

"My sme vždy tvrdili, že ak sa tejto krajine bude dariť, sme pripravení ísť aj nad rámec vládneho programu," uviedol Premiér Robert Fico. "Potvrdzujem, že v najbližších dňoch predstúpim pred verejnosť s novými makroekonomickými údajmi, ktoré sú lepšie ako sme očakávali," dodal minister financií Peter Kažimír.

Vláda povzbudená ekonomickým úspechom chystá balíček pomoci pre poľnohospodárov nad rámec pôvodných vládnych sľubov. "Slovenských poľnohospodárom chceme pridať cez systém zelenej nafty 30 miliónov eur," uviedol Fico. "Aj keď sa označuje zelená nafta, nie je to už klasický spôsob dotácie prostredníctvom spotrebných daní alebo miešania farieb," povedal Andrej Danko. 

"Bude sa týkať tých odvetví, ktoré vytvárajú pracovné miesta, živočíšna výroba, zeleninárstvo, ovocinárstvo," uviedol Béle Bugár.

"Administrácia bude na bedrách platobnej agentúry, od príjmu žiadosti, cez kontroly, až po podpis zmluvy s prijímateľmi tejto podpory a skončí to potom až samotnou výplatou," uviedol hovorca Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch.

Voči neplánovanej štátnej podpore ale môže mať výhrady európska komisia. "Máme jasnú predstavu, ako to bude vyzerať, treba rátať s tým, že sa o túto pomoc zo strany štátu bude zaujímať EK, ale sme presvedčení, že poznáme mechanizmy, ako to ponúknuť tak, aby to nebolo považované za neoprávnenú štátnu pomoc a že výdavky budú legitímne," dodal premiér.

Ešte nie je úplne jasné, kto a za akých podmienok bude mať právo na podporu. "Systém bude musieť byť dizajnovaný, bude prebraný s verejnosťou, vyjadria sa k nemu poľnohospodári, možno to nebude najjednoduchšie, lebo každý bude chcieť z tých peňazí niečo pre seba, ale hlavne si to budeme musieť potvrdiť v EK, že je v súlade s európskym právom," dodal Kažimír.

Koaliční lídri spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom sľúbili aj školám na rekonštrukciu internátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy