Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Špičkového vedca zavolali späť na Slovensko, možno skončí na úrade práce
Zdielať na

Špičkového vedca zavolali späť na Slovensko, možno skončí na úrade práce

BRATISLAVA / Predstavte si situáciu, že ste špičkový vede, máte dobré miesto v zahraničí a nahovoria vás, aby ste sa vrátili pracovať domov, na Slovensko. Urobíte tak, ale po čase vám nepredĺžia zmluvu a vy môžete skončiť na úrade práce. Približne takýto je príbeh docenta Róberta Bidulského.

Robert Bidulský vyštudoval hutníctvo v Košiciach, potom si našiel dobré miesta v talianskom Turíne, kde si vybudoval medzinárodné renomé. Odtiaľ ho zavolal naspäť jeho bývalý vyučujúci, profesor Kvačkaj. "Vedel som, že je špičkový odborník v oblasti práškovej metalurgie s orientáciou na hliníkové zliatiny," uviedol profesor na Ústave materiálov a inžinierstva kvality Tibor Kvačkaj.

Technická univerzita pripravila projekt za 700 tisíc eur, z čoho časť mala ísť na to, aby sa Bidulský natrvalo usadil na Slovensku a venoval sa vede a výskumu. Práca ho napĺňala, ale vzťahy s vedením fakulty nemal dobré. "Robíme veci, ktoré ma bavia, robíme to na svetovej úrovni, takže z tohto pohľadu ja som maximálne spokojný. Je tu druhá stránka, že vedenie nám veľmi rado ukazuje, že teda dá sa nejakým spôsobom znemožniť práca," uviedol Róbert Bidulský, vedec v oblasti práškovej metalurgie.

Bidulský sa snažil veci riešiť s dekankou Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie, s rektorom univerzity i s ministerkou školstva. Napokon sa obrátil na podpredsedníčku parlamentu. "V hre je aj medzinárodná hanba pre Slovensko, pretože títo dvaja ľudia na seba naviazali bilaterálne spolupráce s Čínou, s Vietnamom, s USAS, s Nemeckom a toto je všetko teraz ohrozené," uviedla poslankyňa Lucia Nicholsonová.

Téma tlačovej konferencie, ktorú zvolali poslanci z SaS vedenie fakulty prekvapila. "Personálno-právne záležitosti fakulty nebudem riešiť cez médiá," uviedla Iveta Vasková, dekanka FMMR TU v Košiciach.

"Univerzity sú samostatné, majú autonómiu v pracovno-právnej oblasti. Ja nemám možnosť niekomu prikázať, že ho musia zamestnať alebo musia niekomu predĺžiť zmluvu," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.

Vedci objavili dve planéty, na ktorých je voda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy