Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda odsúhlasila novelu zákonníka práce. Finančne si prilepšia desaťtisíce slovákov.
Zdielať na

Vláda odsúhlasila novelu zákonníka práce. Finančne si prilepšia desaťtisíce slovákov.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládny kabinet rieši otázky, ktoré sa dotknú množstva ľudí. Novela zákonníka má priniesť zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas sviatkov. Rovnako sa majú zaviesť aj príplatky za soboty a nedele. Nebude chýbať ani mobilita pracovnej sily a zamestnávanie cudzincov.

Vláda rokovala o dôležitých ekonomických témach a v konečnom dôsledku súhlasí s novelou Zákonníka práce. Avšak oproti pôvodnému návrhu boli uskutočnené zmeny.

"Päťdesiat percent navýšenia sa bude realizovať od 1. mája tohto roku a druhá časť od prvého mája budúceho roku," uviedol Ján Richter, minister PSVaR SR.

Pri nočnej práci sa pôjde z navrhovaných z 50 na 40 percent minimálnej mzdy a pri sobote to bude tiež 50 percent. "Nedeľa ostáva na 100 percentách a o sviatkoch nikto nepolemizoval," dodáva Ján Richter.

Republiková únia zamestnávateľov hodnotí novelu ako neprezieravý vládny krok v časoch, keď sa ekonomike darí. "O to tvrdší dopad bude na ľudí v prípade významnejšieho spomalenia ekonomiky," uviedol Martin Hošták, tajomník RÚZ.

Súčasťou novely má byť aj návrh SNS o podmienkach dobrovoľného poskytovania trinásteho a štrnásteho platu. Ministerstvo zároveň zapracovalo pripomienky odborárov. "Trinásty a štrnásty plat bude tvoriť súčasť balíka, ktorý je predmetom dovolenkového priemeru," dodáva Ján Richter.

Novela sa zaoberá aj mobilitou práce. Ľudia dochádzajúci za prácou, ale aj tí, ktorí budú ochotní sa presťahovať dostanú podporu zo štátu. "Je možnosť využiť až 4000 eur a na dvojicu 6000 eur," uviedol minister Richter.

Zamestnávanie cudzincov by sa malo tiež zjednodušiť v okresoch s mierou nezamestnanosti pod 5 percent. Ministerstvo práce vytipuje neobsaditeľné pozície, ktoré sú žiadané a čas pre zamestnávanie cudzincov by sa mal skrátiť na polovicu.

Momentálne je novela v druhom čítaní a má širšiu podporu politickým spektrom. "Ak tento návrh príde, tak ho aj podporíme," potvrdila Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽANO

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy