Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cudzincom z tretích krajín by sa mali uľahčiť podmienky na štúdium a prácu
Zdielať na

Cudzincom z tretích krajín by sa mali uľahčiť podmienky na štúdium a prácu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V budove Úradu vlády SR sa konala 86. schôdza vlády Slovenskej republiky. Jednou zo zmien je, že od cudzincov z tretích krajín sa nebude vyžadovať prechodný pobyt na našom území do jedného roka od začiatku pobytu.

Do druhého čítania poslanci posunuli novelu zákona o pobyte cudzincov. Mal by uľahčiť niektoré podmienky vstupu a pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí prídu na Slovensko na 90 dní za účelom výskumu, štúdia, odbornej prípravy alebo dobrovoľníckej služby. Na ďalšej schôdzi parlamentu by mala byť novela definitívne schválená. 

Dlhšia debata bola o návrhu zákona o obecnom zriadení, podaná Ministerstvom vnútra.. Novela znižuje počet poslancov obecných zastupiteľstiev a upravuje ich odmeny stanovením finančného stropu. Upravuje aj mechanizmus pričlenenia obce bez vedenia k susediacej obci. Mali by sa upravovať počty obecných poslancov, ale názory sú rôzne. Riešili sa podmienky, akým spôsobom by mohli byť pričlenené menšie dedinky bez verejných činiteľov k nejakej blízkej funkčnej obci. Robert Kaliňák povedal, že návrh novely zákona bol návrh vytvorený Združením miest a obcí Slovenska a rezort vnútra je len sprostredkovateľom. "Dal som voľný priestor poslancom, aby urobili návrh, ktorý bude vyhovovať," uviedol a dodal, že teraz dochádza k diskusii medzi primátormi, starostami, poslancami miest a obcí. "Demokracia je o tom, že je tu národná rada, my sme navrhovatelia a národná rada sa rozhodne, ako bude zákon vyzerať," podotkol.

Prebiehali aj tradičné opozičné besedy, na ktorých kritizovali určité sféry okolo nás. Napríklad Obyčajní ľudia kritizovali veci, ktoré sa dotýkajú lesov a ťažby dreva, SaS zase popisovali situáciu, kedy štát volá špičkových ľudí, ktorí odišli do sveta, aby sa vrátili naspäť. Na Technickú univerzitu do Košíc sa jeden vrátil, ale zdá sa, že od štvrtku bude nezamestnaný. 

Posledná schôdza bola koncom novembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy