Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Študenti pripomenuli premiérovi nesplnený sľub o internátoch. Ten ich poslal na inú adresu
Zdielať na

Študenti pripomenuli premiérovi nesplnený sľub o internátoch. Ten ich poslal na inú adresu

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už sú to dva roky, čo premiér Robert Fico cez sociálné balíčky prerozdeľoval milióny eur. V poradí tretí, vo výške 50 miliónov eur na rekonštrukciu vysokoškolských internátov ale neuskutočnil. Študenti preto vyzývajú premiéra, aby to čo sľúbil, aj splnil.

"Pre dvomi rokmi premiér sľúbil 50 miliónov na rekonštrukcie internátov a ďalších 20 miliónov na študentské programy. Dodnes neurobil nič," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. 

"Od roku 1989 sa v oblasti kvality internátov nevenoval žiadny vládny program. Ich kvalita je C, teda veľmi zlá," povedal Robert Fico v roku 2015. 

Premiér medzi zábudlivých rozhodne nepatrí, ale vo voľbách spred dvoch rokov vraj neuspel tak, ako očakával. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany SMER-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," píše v stanovisku Tlačový a informačný odbor Úradu vlády Slovenskej republiky. "Nevidíme dôvod, prečo by sa koaliční partneri nemali dohodnúť. To nie je dôvod," dodal Báint Lovász.

Vysoké školy pribúdajú

V súčasnosti počet študentov rapídne nerastie, nových vysokých škôl ale pribúda. V súčasnosti je 85 vysokoškolských internátov, ktoré poskytujú takmer 47 tisíc lôžok. Študentov je ale cez 150 tisíc, takže ubytovaný môže byť v prípade záujmu len jeden z troch. 

"Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na navýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov v prioritách na rok 2018, a to v sume 20 miliónov eur. Rovnako žiadalo v tejto súvislosti zvýšiť finančné prostriedky na vysoké školstvo o 15 miliónov eur aj v roku 2017. V oboch prípadoch k navýšeniu prostriedkov na tento účel neprišlo," uviedol tlačový odbor ministerstva školstva.

Školy podľa šéfa študentskej rady rekonštruujú internáty z vlastných zdrojov. Je to podľa neho ale málo. Študenti adresovali list s výzvou na naplnenie prísľubu premiérovi, adresáta ale podľa odporúčania premiéra majú zmeniť. "Predseda SNS už požiadal ministra financií, aby z rozpočtu vyčlenil 25 miliónov na rekonštrukciu internátov," uviedol Tomáš Kostelník, hovorca predseda parlamentu Andreja Danka. 

Niektoré internáty kontrolujú izby a študentom posielajú listy s výškou škody. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy