Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Číne postavili 2018 snehuliakov, najväčší meria 20 metrov
Zdielať na

V Číne postavili 2018 snehuliakov, najväčší meria 20 metrov

CHARBIN / V Charbine, päťmiliónovom meste na severovýchode Číny, nedávno začal festival ľadových sôch. Priaznivci trošku prízemnejšieho umenia sa ale nedali zahanbiť a v jednom z parkov postavili symbolicky 2018 snehuliakov, z nich ten najväčší meria 20 metrov.

V Charbine momentálne panujú treskúce mrazy, ale do mesta prúdi rad turistov. V rámci festivalu ľadových sôch totiž môžu vidieť nádherné diela vyrezané zo zmrznutej vody. Teraz môžu navyše obdivovať aj diela stvorené zo snehu.

Armáde snehuliakov dominuje dvadsaťmetrový obor, naopak najmenší zo snežných sôch meria len necelých 50 centimetrov. Aj napriek tomu, že v okolí je snehu dostatok, rozhodli sa tvorcovia k stavbe snehuliakov využiť ten umelý.

"Je čistejší a pevnejší než prírodný sneh,“ vysvetlil agentúre Reuters šéf celého projektu Liou Jang. Návštevníci sú nadšení, najmä tí, ktorí vo svojej domovine so snehom veľmi často do kontaktu neprídu. "V juhovýchodnej Číne snehuliakov veľmi neuvidíte. Je to úžasné,“ smial sa Chuang Kuang-šeng, ktorý dorazil z až 3 300 kilometrov vzdialeného Kantonu.

Súvisiace články