Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podmienka sa jej skončila v roku 2016. Renáta teraz netuší, prečo má ísť na dva roky za mreže
Zdielať na

Podmienka sa jej skončila v roku 2016. Renáta teraz netuší, prečo má ísť na dva roky za mreže

BRATISLAVA / Začiatkom roka sa dozvedela, že je na ňu vydaný zatykač a že má nastúpiť do väzenia. Posledná podmienka sa jej skončila ešte v roku 2016. Renáta teraz netuší, prečo má ísť na dva roky za mreže.

"Človek si dáva štyri roky pozor, beží mu podmienka, nič nerobí, zamestnal sa, začala som normálne žiť," povedala Renáta. Napriek tomu je v oficiálnom policajnom pátraní. V decembri minulého roku bol na ňu vydaný zatykač. V minulosti mala so svojou spoločníčkou realitnú kanceláriu. Neďaleko Bratislavy chceli zhodnotiť väčší pozemok, ten rozparcelovali a predali novým vlastníkom. Obchod ale nevyšiel a klienti, ktorí ženám dali peniaze, ich zažalovali.

"V roku 2016 to dostala BA III, ktorá všetko preštudovala a tá to zastavila. Povedala, že tam to nie je trestný čin, že ony tie peniaze odovzdali. My nemáme vily, my nemáme domy, my nemáme nič. Ja som tých ľudí nechcela oklamať, ja som tie pozemky chcela predať," hovorí Renáta. Súdy Renáte uložili podmienky. Posledná jej vypršala v roku 2016. Súd v Bratislavskej Petržalke minulý rok rozhodol inak.

"OS BA 5 na verejnom zasadnutí koncom februára 2017 rozhodol, že odsúdená sa neosvedčila v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia, nakoľko počas tejto skúšobnej doby spáchala 12 priestupkov. Súd preto rozhodol, že nepodmienečný trest odňatia slobody vykoná," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. 

"Povedal mi, že keď to je premenené, tak sa s tým nedá nič robiť, že budem musieť ísť do výkonu trestu. Nie som s tým zmierená," hovorí Renáta. Čo sa týka spomínaných priestupkov malo ísť o pokuty v doprave. Právny zástupca odsúdenej podal odklad na nástup do výkonu trestu a požiadal o obnovu konania na základe nových skutočností. Sudkyňa ale jeho žiadosti nevyhovela.

Rozhodnutie súdu je právoplatné, Renáte tak neostáva nič iné než sa prihlásiť na polícii a nastúpiť do výkonu trestu. Podľa advokáta na porušenie podmienky stačí málo. "V takýchto prípadoch stačí, že odsúdený spácha úplne jednoduchý priestupok, dokonca stačí, že prejde na červenú a už vtedy sa mu premení podmienka," informuje advokát Milan Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy