Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V pôrodnici zistili výskyt ploštíc. Celé oddelenie uzavreli
Zdielať na

V pôrodnici zistili výskyt ploštíc. Celé oddelenie uzavreli

KOMÁRNO / Ploštice prinášajú doslova bezsenné noci majiteľom bytov, domov, hotelov, ale aj nemocníc. Síce sa nemusia nahlasovať hygienikom, no je lepšie s nimi čo najrýchlejšie skoncovať. Komárňanská nemocnica po zistení, že ich môžu mať, zatvorila oddelenie, aj keď jej to nikto neprikázal. Z núdze urobili cnosť a začali s rekonštrukciou, ktorú plánovali na neskôr.

Gynekológia s pôrodnicou v Komárne je týždeň zatvorená. Budúce mamičky či pacientky museli presmerovať do okolitých nemocníc. Zaručené správy hovorili o tom, že na oddelení, ktoré si rokmi vybudovalo skvelú reputáciu, mamičky ho minulý rok ohodnotili ako tretie najlepšie na Slovensku, je úplne zamorené plošticami. "Pravdou je, že boli postihnuté 3 kolegyne, pôrodné asistentky, ktoré navštívili kožného lekára," priznáva Magdaléna Szépeová, vrchná sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

Kožný lekár následne informoval hygienikov. Červené svrbivé fľaky na koži pravdepodobne spôsobili ploštice. Dočasný ektoparazit, po ktorého uhryznutí môže dôjsť k alergickej reakcii. "Nedošlo k poškodeniu ani jednej pacientky, ani rodičky v zmysle hocijakej tejto choroby, ktorá by vyplývala z týchto nepríjemností, tu sa jednalo len o personál," hovorí Szépeová.

V prípade výskytu ploštíc nie je podľa zákona povinnosť hlásenia hygienikom. "Povedzme si pravdu, keď sa niečo nenahlási, tak sa na to nemôže reagovať," myslí si Szépeová. "Bolo nutné neodkladne vykonať celoplošnú sanitáciu a dezinsekciu, čo si vyžiadalo prerušenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," vyjadrila sa Andrea Kološová, riaditeľka RÚVZ Komárno.

Ploštice sa na oddelenie mohli dostať rôznymi cestami. Nie je to možné zvaľovať výhradne na pacientky, aj keď nie všetky stihnú pred príjmom skontrolovať. "Keď príde mamina, ktorá rodí, tak určite je nám to bábätko podstatnejšie, ale môžeme kontrolovať na oddelení," hovorí Szépeová.

"Nemocnica zároveň túto situáciu využila na vykonanie plánovaných rekonštrukčných prác," dodáva Kološová. A tak sa z párhodinového prerušenia stalo týždňové. Aj keď výmenu prasknutých dlaždíc či maľovku na pôrodnej sále a operačke plánovali na neskôr, majstrov si zavolali hneď. "Len sme využili tú možnosť keď máme uzavreté oddelenie. Je to veľmi nepríjemný pocit, lebo tieto všelijaké 'jedna baba povedala' to ublíži každému, ale keď sa to týka vašej práce, tak ju dehonestovať, určite nás to veľmi mrzí," hovorí Szépeová.

Rekonštrukcia je ukončená, víkend bude patriť upratovaniu a dezinfekcii. Potom už len hygienici zmerajú čistotu ovzdušia a mamičky môžu opäť prísť.

Pozrite si archívnu reportáž o výskyte švábov v nemocnici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy