Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dražili Mercedes, ktorý patril Adolfovi Hitlerovi. Nikto za neho ale nezaplatil
Zdielať na

Dražili Mercedes, ktorý patril Adolfovi Hitlerovi. Nikto za neho ale nezaplatil

Archívna reportáž

SCOTTSDALE / Historický Mercedes, ktorý pred 80 rokmi vyrobili podľa špeciálnych požiadaviek nacistického diktátora Adolfa Hitlera tento týždeň dražili spolu s ďalšími automobilovými veteránmi v aukcii. Minimálna požadovaná cena za automobil diktátora bola 10 miliónov dolárov, čo je v prepočte 8 159 935 eur. Na počudovanie sa ale stalo niečo, čo väčšina prítomných nečakala.

Mercedes vyrobený podľa predstavy a želaní Adolfa Hitlera sa nepredal, pretože nikto z prítomných nebol ochotný za neho požadovanú sumu zaplatiť. Za čierny Mercedes, v ktorom sa okrem Hitlera vozil aj taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini, bol ochotný zaplatiť jeden záujemca, ktorá bol ale ochotný dať a automobil maximálne sedem miliónov dolárov, čo je asi 5 712 000 eur. Desať percent z predajnej ceny malo navyše ísť na vzdelávací program o holokauste. Automobil predávala aukčná sieň Worldiwde Auctioners.

Konkrétne v prípade vozidla nacistického vodcu ide o kabriolet, je ale vybavený nepriestrelným sklom a pancierovaním vo dverách, v zadnej časti a v podlahe. Mercedes v roku 1945 zabavila americká armáda, ktorá ho používala vo Francúzsku. Nasledujúci rok sa voz stal súkromným majetkom a bol prevezený do USA. Tam ho majiteľ požičiaval na rôzne prehliadky, napríklad vojenských veteránov. 

V roku 2004 kúpil Hitlerov Mercedes európsky majiteľ spolu s ďalšími 20 vozidlami tejto značky. Aukčnej sieni sa za posledné roky podarilo predať rôzne maličkosti, ktoré nacistickému vodcovi patrili. Pred dvoma rokmi v Mníchove predali jeden pár Hitlerových ponožiek za zhruba 21 000 dolárov (17 135 eur), v roku 2011 predali jeho posteľné prádlo s vyšívanými iniciálkami a svastikami za 3 000 (2 447 eur) dolárov.

Súvisiace články