Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prírodá trpí. Striedanie teplých a mrazivých dní je v januári najhoršie
Zdielať na

Prírodá trpí. Striedanie teplých a mrazivých dní je v januári najhoršie

LIPTOV / Tohtoročný január by sme asi mali premenovať na apríl. Jeden deň mrzne a sneží, druhý deň môžete ísť von v jarnom oblečení a v teniskách. V záhradách dokonca v snehu kvitnú ruže. Zvieratá sú z toho tiež dosť zmätené a správajú sa inak, ako by sa patrilo na tento zimný mesiac.

Počasie zmiatlo medvede a tak namiesto, aby v januári oddychoval zalezený v brlohoch, zabáva sa na zasneženej lúke. "V nižších polohách sa časť medveďov zobudí, ak nemajú potravu, tak ostávajú v brlohu, ak ich ale poľovníci prikrmujú, tak chodia na krmoviská," Erik Baláž, filmár a ochranár. Problémom sú aj premočené brlohy.  No ani ježko to počas zimného spánku nemá jednoduché. "Ježkovia sa mohli zobudiť, keď bolo teplejšie a ježko naštartuje z plus dva stupne Celzia na 39 stupňov, ale nenájde potravu a vlastne odíde na druhý svet. Rýchle striedanie teplôt neprospieva zimujúcim vtákom," hovorí Miroslav Saniga,vedecký pracovník Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen.

Najhoršie je, keď jeden deň prší a na druhý deň všetko zamrzne, vrátane kmeňov stromov, konárikov či trávy. "Zamedzí to tým vtákom úplne prístup k potrave. Žerú aj staré vývinové štádia hmyzu, ale keď to zamrzne, tak sa k tomu nedostanú," hovorí Saniga. Paradoxne teraz sýkorky skonzumujú oveľa viac krmiva ako počas tuhej zimy. "Keď je tuhá zima miniete menej krmiva - ako keď sa strieda teplejšie obdobia s chladnejšími," vysvetľuje Saniga.

S domácimi zvieratami je to inak, sú prispôsobené na striedanie teplôt.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalších následkoch teplých zím:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy