Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škrty sa dotýkajú aj škôl pre nadané deti. Niektorým hrozí aj zánik
Zdielať na

Škrty sa dotýkajú aj škôl pre nadané deti. Niektorým hrozí aj zánik

BRATISLAVA / Rodičia o viac prváckych tried na osemročných súkromných a cirkevných gymnáziách bojujú petíciou. Od septembra totiž bude platiť, že do gymnázií bude môcť ísť najviac 10 percent piatakov. Do kvót sa nezmestili hlavne cirkevné a súkromné školy, zasiahli aj školy pre mimoriadne nadané deti.

Zoškrtanie prváckych tried osemročných gymnázií na 10 percent znamená aj pre súkromné osemročné gymnázium pre mimoriadne nadané deti, že nemôže otvoriť ani jedinú novú triedu. "Kým nemáme možnosť otvoriť prvý ročník a nebude mať možnosť otvoriť ani ďalší prvý ročník, tak takéto gymnázium zanikne," uviedla riaditeľka SZŠ Cenada Jana Jurášková. 

Podľa kritikov by mali byť školy pre mimoriadne nadané deti z kvót odčlenené. "Deti nemajú inú alternatívu. Deti, ktoré majú istú záťaž, nie sú vítané vo výberových školách. Nečakajú ich tam s otvorenou náručou," povedala matka detí navštevujúcich SZŠ Cenada Zuzana Ižová. 

Podľa poradkyne ministerstva školstva by postačovalo zmeniť zákon na to, aby sa kvóty na školy pre mimoriadne nadané deti nevzťahovali. "Ak by sme upravili paragraf, tak by sme veľmi pomohli školám a nadaným deťom," uviedla poradkyňa pre školstvo Soňa Hanzlovičová. Ministerka školstva zatiaľ podobné návrhy nekomentovala. Čaká na to, ako dopadnú odvolania jednotlivých škôl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy