Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž zažaloval mesto Snina a súd vyhral. Analytik hovorí o neadekvátnom treste
Zdielať na

Muž zažaloval mesto Snina a súd vyhral. Analytik hovorí o neadekvátnom treste

SNINA / Matúš Hačko zažaloval mesto Snina za to, že mu odmietli poskytnúť informácie o zúčtovaní mestských dotácií. Súd vyhral. O prípade sme už informoval. Po právoplatnom rozhodnutí súdu nasledovalo priestupkové konanie, v ktorom primátora Sniny, Štefana Milovčíka, uznali vinným. Analytik však hovorí o neadekvátnom treste.

"Chcem, aby sa ľudia nebáli pýtať, aby sa zaujímali o verejné peniaze, kam idú, ako sa s nimi narába," povedal v decembri žalobca Matúš Hačko. 

Pýtal sa na mestské dotácie, no radnica mu informácie poskytnúť odmietla. Tridsaťosemročný muž preto mesto Snina zažaloval a súd vyhral. Muž totiž chcel informácie o verejných peniazoch. V pojednávacej miestnosti sa však s primátorom ani raz nestretol.

"Mám pocit, že to nepovažoval za niečo dôležité," myslí si Hačko. "Fakt sa musím opýtať, že ako to je, lebo nedržím to úplne v hlave, ja som to považoval za takú malichernosť," povedal v decembri primátor Štefan Milovčík. 

"Neboli bločky, iba rukou napísaný papier, že tu som zobral tisíc eur, dal som ich tam," hovorí žalobca. Okresný úrad v Humennom v prípade mestského právnika konanie zastavil, no vinným uznal šéfa sninskej samosprávy.

"Potrestaný je iba primátor, a to pokarhaním," hovori Ján Čabala zo združenia Hlas občas Sniny. Okresný úrad v Humennom pri prejednávaní priestupku zohľadnil skutočnosť, že po vydaní rozhodnutia Krajského súdu v Prešove samospráva požadované informácie sprístupnila. A tiež to, že primátor sa doteraz obdobného priestupku nedopustil.

Primátor nezdvíhal telefón

Podľa analytika úrad nezohľadnil závažnosť a následky spáchaného priestupku. "Dochádza k zásadnému zásahu do žiadateľových práv garantovaných Ústavou SR, najmä práva na informácie a práva na inú právnu ochranu," vyjadril sa právnik Transparency International Slovensko Matej Šimalčík. 

"Ja si myslím, že ten trest nebol adekvátny, boli porušené moje ústavné práva," pokračuje Hačko. "Podľa mňa ide o tak závažnú skutočnosť, že pokarhanie je v takomto prípade neadekvátnym trestom," myslí si Šimalčík. 

Primátor mobil nedvíhal a na správu odpísal, že zavolá, no do uzávierky tak neurobil. Podľa analytika Matúš dosiahol víťazstvo pre každého, kto sa zaujíma o narábanie s verejnými, teda aj so svojimi peniazmi.

Primátor v Galante riešil zase úplne iný problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy