Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Prešove sa plesá v bývalom sklade soli
Zdielať na

V Prešove sa plesá v bývalom sklade soli

PREŠOV / Prešovská soľ z tamojšieho Solivaru bola kedysi známa široko ďaleko. Aj za čias monarchie bola pre svoju kvalitu považovaná za kráľovskú soľ. Prvotne končila na urodzených stoloch. Nečudo, že ju v tých časoch priamo v prešovskom sklade strážila kráľovská garda. V tom sklade soli, ktorý pred desiatkami rokov vyhorel. Po nákladnej rekonštrukcii sa v ňom namiesto vriec so soľou plesá a tancuje. Za svoje miesto plesu si ho vybrala aj Prešovská univerzita.

18. máj 1986. Historická pamiatka, ktorá prežila i svetové vojny. Po ničivom požiari ľahla popolom. Pohľad na ruinu trval desiatky rokov. Zrekonštruovaná Národná kultúrna pamiatka sa už hrdo vyníma uprostred prešovského solivaru.

Sklad soli sa po rozsiahlej rekonštrukcii zmenil na dejisko významných podujatí. Ples si v historickej pamiatke zorganizovala Prešovská univerzita.

"Chodili tu aj kone s vozmi a priamo sa soľ nakladala na tieto vozy," opísal riaditeľ NKP SOLIVAR Marek Duchoň. "Zo začiatku som mal obavy, ako to tu bude vyzerať," vyjadril svoje obavy vysokoškolský pedagóg Ivan Bernasovský. 

"Ja sa úprimne teším, že sa tento objekt, ktorý bol zdevastovaný, zničený, premenil na takúto úžasnú vec," povedal člen správnej rady Prešovskej univerzity Pavel Hagyari. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy