Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Babiš je prvým trestne stíhaným premiérom. Poslanci ho vydali
Zdielať na

Babiš je prvým trestne stíhaným premiérom. Poslanci ho vydali

PRAHA / Českého premiéra v demisii Andreja Babiša parlament vydal na trestné stíhanie. Českí poslanci ho zbavili poslaneckej imunity a polícii tak nič nebráni v tom, aby pokračovala v stíhaní pre údajný podvod v kauze farmy Čapí hnízdo.

Snemovňa premiéra v piatok po viac ako štyroch hodinách rokovania vydala. Okrem prípadu Čapí hnízdo je Babiš podozrivý aj z dvoch činov týkajúcich sa európskej dotácie. 

Poslanci okrem premiéra vydali aj prvého podpredsedu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka. Za ich vydanie hlasovalo 111 zo 180 poslancov. Proti bolo iba 79 poslancov, čiže celá strana ANO, okrem premiéra Babiša, ktorý hlasoval pre svoje vydanie. Tieto hlasy pre zachovanie premiérovej imunity teda nestačili. Česká republika má tak po prvýkrát trestne stíhaného premiéra v celej histórii. 

Vyslovenie dôvery

Bude to zároveň aj prekážkou pri druhom pokuse vytvorenia vlády, pretože prezident Zeman bude od Babiša chcieť záruku väčšiny, teda 101 poslaneckých hlasov, aby ho vymenoval premiérom. Väčšina strán sa ale už pri komplikovanom jednaní zhodli, že pokiaľ by mali vláde dať pri druhom pokuse dôveru, nesmie v nej byť trestne stíhaná osoba. Ak by mal byť prekážkou pri voľbe novej vlády, je pripravený ustúpiť. Demisiu vlády prinesie Andrej Babiš prezidentovi Zemanovi ďalšiu stredu. 

Dvoch politikov polícia obvinila už pred voľbami pre podozrenie z dotačného podvodu. Babiša podozrieva aj z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Obaja poslanci tvrdia, že sa žiadneho trestného činu nedopustili a hovoria, že ide o politickú kauzu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy