Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Topánky z húb, odevy z mlieka. Sú pekné, antibakteriálne a dlho vydržia
Zdielať na

Topánky z húb, odevy z mlieka. Sú pekné, antibakteriálne a dlho vydržia

BERLÍN / Ekologická móda búra ďalšie hranice. Oblečenie z plastových fliaš striedajú topánky z huby. Neznie to dvakrát vábivo, ale na prvý pohľad by ste materiál nerozoznali od bežnej brúsenej kože. Veď sa pozrite.

V módnom priemysle sa v poslednom období s ekologickými novinkami akoby roztrhlo vrece. Na topánky, batohy, či športové oblečenie sa používajú prírodné antialergické materiály šetrné k životnému prostrediu. Existujú už aj topánky vyrobené z huby. "Táto teniska je z huby, ktorá bežne rastie na stromoch. Podarilo sa nám ju spracovať a vybrúsiť tak, aby to vyzeralo ako veľmi jemný semiš. Celá topánka je urobená veľmi ekologicky. Okrem húb sme použili plastové fľaše a sklo, podrážka je z korku,” Sebastian Thies,člen inovatívneho tímu.

Napriek nevšednému materiálu sú topánky po ošetrení nepremokavé a držia teplo. A huby nie sú jediným materiálom budúcnosti. Množstvo športového oblečenia sa vyrába z mlieka. “Využívame mlieko, ktoré sa pre prísne zdravotné kritériá už nemôže predávať v obchodoch. Špeciálnym sušením dostaneme vlákna a tie dokážeme spracovať do materiálu vhodného na topánky, oblečenie či batohy,” povedala Lara Delle, členka inovatívneho tímu.

Rovnako ako topánky z húb sa aj odevy z mlieka ošetrujú bežnými prostriedkami, sú antibakteriálne a nemajú expiračnú dobu. O tento inovatívny spôsob už prejavili záujem viaceré prestížne módne domy.

Pozrite si archívnu reportáž o iných víziách do budúcnosti:

Súvisiace články