Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Popoluška je zlatokopka, Kocúr v čižmách podvodník. Rozprávky neskrývajú len dobro
Zdielať na

Popoluška je zlatokopka, Kocúr v čižmách podvodník. Rozprávky neskrývajú len dobro

BRATISLAVA / Deti aj dospelí sledujú počas Vianoc veľa rozprávkových príbehov, v ktorých je kriminalita na dennom poriadku. Zápas dobra a zla môže ovplyvniť náš zmysel pre spravodlivosť. Sú hrdinovia naozaj vždy tí dobrí? Nebol taký Kocúr v čižmách len obyčajný podvodník? A prečo je príbeh Popolušky ako vystrihnutý z denníka modernej zlatokopky?

Sledovanie rozprávok počas vianočných sviatkov môže byť zábavou, ale aj inšpiráciou. V reálnom živote však súboj dobra a zla prebieha celkom inak. Podľa experta na trestné právo ľudia aj pod vplyvom rozprávok očakávajú, že dobro nakoniec zvíťazí nad zlom. "Len hodnotiť, kde je to dobro, treba z pohľadu viacerých osôb, napríklad ten, kto je obvinený, považuje za dobro, pokiaľ je oslobodený," hovorí advokát Ondrej Mularčík. 

Spravodlivosť je vraj citlivá záležitosť, ktorú dokáže ovplyvniť verejná mienka. "Vyskytujú sa prípady, kedy sú ľudia schopní fandiť niekomu, kto je obžalovaný," hovorí Mularčík.  Podobne je to aj v príbehoch pre deti, kde sa neraz dobro dosahuje aj tými najpodlejšími spôsobmi. "V rozprávkach dokážeme tomu hrdinovi odpustiť nekalé triky, praktiky, hlavné je, že na konci dobro zvíťazí nad zlom," myslí si Mularčík. 

Neopakujte skutky niektorých rozprávkových hrdinov

Opakovať činy rozprávkových hrdinov by v skutočnom živote bola podľa právnika chyba. Napríklad horár, ktorý v snahe vyslobodiť Karkulku rozpára vlkovi brucho a naplní ho kameňmi, jednoznačne prestrelil, šiel za hranicu krajnej núdze. "Je to pekná rozprávka, lebo tá nevinná Červená čiapočka predsa na konci zvíťazí nad vlkom, ale v konečnom dôsledku aj v tom príbehu naozaj nájdeme veľa trestných činov, od podvodu, cez vydieranie až po ublíženie na zdraví," prekvapuje Mularčík. 

V príbehoch Popolušky či zlatovlasej Rapunzel dochádza na konci rozprávky k nerovnému sobášu. Princ si berie devu, o identite ktorej nič nevie a princezná sa vydá za muža, čo predtým okradol jej rodičov. Láska zvíťazila, no prvotný úmysel bol podvodný. Slovenská polícia je pritom mimoriadne háklivá na fiktívne svadby s cudzincami, ktorých účelom je legalizácia pobytu v Európskej únii.

Mnohé pôvodné slovenské rozprávky sú prešpikované desivými udalosťami, v ktorých strieka krv, oheň spaľuje telá domnelých bosoriek, sťaté hlavy padajú k zemi. Nechýbajú čerti, vlkolaci ba ani draci. To všetko nás má odradiť od páchania zla. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme:

Súvisiace články