Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nenoste mobily vo vrecku ani pri nich nespite, varuje úrad verejného zdravia
Zdielať na

Nenoste mobily vo vrecku ani pri nich nespite, varuje úrad verejného zdravia

Archívna reportáž

KALIFORNIA / Úrad verejného zdravia pridal do svojich smerníc neobvyklé doporučenie. Ľudia by údajne mali nosiť telefón od seba vzdialený najmenej na diaľku paže, je tiež potrebné nenosiť ho vo vrecku a nemať ho v noci položený vedľa postele.

Ako uvádza portál IDnes.cz, doporučenie vychádza zo žaloby univerzitného profesora Joela Moskowitza, ktorý ju podal už v roku 2009. V nej upozorňoval na to, že úrady zanedbávajú nebezpečenstvo zo žiarenia, ktoré vyžarujú telefóny. Verejnosť by podľa jeho názoru mala vedieť, čo jej hrozí. Súdny spor v tomto roku na jar vyhral.

"Uvedomujeme si, že sa veľa ľudí obáva zdravotných rizík pri používaní smartfónov. Keď spíte, majte telefón od seba vo vzdialenosti aspoň na dĺžku paže. Nenoste telefón vo vrecku - radšej ho vložte do batohu alebo do kabelky, alebo ho so sebou ideálne nenoste vôbec," uviedla hovorkyňa Úradu pre verejné zdravie doktorka Smith. 

Hovorkyňa ďalej citovala štúdiu, ktorá spája zvýšené používanie smartfónov s možnosťou vyššej šance výskytu bolestí hlavy, nádorov, zmenšeného počtu spermií či so všeobecnejšími prejavmi ako je strata sluchu, pamäte alebo zhoršená kvalita spánku. Paradoxné ale je, že v doporučeniach nie sú uvedené žiadne definitívne dôkazy o škodlivosti používania mobilných telefónov. 

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej školáčke vybuchol mobil. 

Súvisiace články