Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chutí a vyzerá ako víno, ale nedajte sa pomýliť. Piť ho môžu aj deti
Zdielať na

Chutí a vyzerá ako víno, ale nedajte sa pomýliť. Piť ho môžu aj deti

Archívna reportáž

ZLÍN / Českí vedci z Univerzity Tomáša Baťu prišli s neobvyklou novinkou. Nápoj z hrozna, ktorý ale nie je vínom, akoby sa mohlo na prvý moment zdať. Má v sebe viac biologicky aktívnych látok a môžu ho piť aj deti. Ide zatiaľ o unikát na svete.

Na prvý pohľad vyzerá ako víno. Dokonca aj tak chutí. Stačí ale len deci denne a do tela sa dostane omnoho viac zdraviu prospešných látok. Aj takto sa dá opísať unikát, ktorý vyrobili z vínnej révy na zlínskej Univerzite Tomáše Baťu, uvádza portál iDnes.cz.

"Vďaka vyváženým nutričným hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktívnych látok predstavuje tento produkt účinnú formu prevencie, a to u najširšieho okruhu zákazníkov," povedal Vlastimil Fic, ktorý na univerzite učí a je zároveň aj popredným odborníkom na spracovanie vína v Česku. 

Alkohol, ale bez opice

Vedci sa venovali analýze vínnej révy celé dva roky a po mnohých skúškach, pokusoch a testoch dostali výsledný nápoj. Obsahuje všetky prospešné látky, vďaka ktorým červené víno odporúčajú i lekári. Okrem toho je z veľkej časti zbavený škodlivých látok, ktoré napríklad spôsobujú opicu. "Vykazuje totiž nižší obsah oxidu siričitého. A to aj vo variante, ktorá obsahuje alkohol získaný iba z cukru, ktorý rastlina prináša sama," vysvetľuje Fic. 

Látky, ktoré obsahuje víno, má množstvo priaznivých účinkov na zdravie, ak sa užíva s mierou. Napríklad spomaľuje kôrnatenie tepien, zlepšuje hladinu cholesterolu, znižuje riziko, že sa upchajú cievy krvnými zrazeninami a ničí baktérie spôsobujúce infarkt zažívacieho traktu. 

Verzia pre deti 

Nápoj vedia vyrobiť tiež ako bezalkoholový a je tým pádom vhodný aj pre deti. "Je to ale samozrejme niečo úplne iné ako víno bez alkoholu, ktoré poznáme. Chuť je odlišná, nápoj je sladký, aj zloženie je iné. K ničomu to ale neviem prirovnať," hovorí Petr Blahynka, zástupca nadnárodnej obchodnej spoločnosti, ktorá má o výrobok záujem. Nápoj už prihlásili do procesu udelenia patentu. Neskôr ho môžu využiť nielen v potravinárstve, ale aj vo vitamínových doplnkoch. 

Súvisiace články