Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vzácne výročie: Pred 60. rokmi Lajka ako prvá živá bytosť letela do vesmíru
Zdielať na

Vzácne výročie: Pred 60. rokmi Lajka ako prvá živá bytosť letela do vesmíru

BRATISLAVA / V týchto dňoch si svet pripomína jedného unikátneho psíka. Pred šesťdesiatimi rokmi, presne 3. novembra 1957 vypustili na obežnú dráhu sovietsku družicu Sputnik 2. Na jej palube sa dostala do vesmíru prvá živá bytosť - dvojročná sučka Lajka. Stalo sa to iba mesiac po vypustení prvého sovietskeho Sputnika na obežnú dráhu.

Lajka nebola vôbec náhodný výber. Vybrali si ju, pretože ako kríženec by mala byť odolná a mala sa dokázať adaptovať na drsné podmienky. Mala vhodnú veľkosť na to, aby sa zmestila do maličkej kabíny. Navyše vraj bola Lajka chytrá a mimoriadne poslušná.

Do vesmíru ju ale vyslali s tým, že bolo jasné, že na Zem sa už nevráti. Po deviatom oblete Zeme začala teplota v kabíne prudko stúpať, až prekročila 40 stupňov. A Lajka už po niekoľkých hodinách podľahla prehriatiu a dehydratácii. Sovietsky rozhlas napriek tomu každý deň vysielal správy "o dobrom zdraví" psej kozmonautky.

Pravda o jej osude

Vesmírna loď sa rozpadla po návrate do atmosféry 14.apríla 1958. Lajka bola v tom čase päť mesiacov po smrti. Keď už Rusi priznali, že Lajka umrela, tak aspoň tvrdili, že netrpela, lebo jej dali do krmiva jed. Ako to bolo v skutočnosti, to oficiálne priznali až v roku 2002. O tri roky neskôr vypustili do vesmíru psov Strelku a Belku. Tí sa narozdiel od Lajky vrátili živí na Zem. 

Nehynúca sláva

Najslávnejšou ale zostala Lajka, ktorá obrazne povedané "žije ďalej". Nielen preto, že sa zapísala do histórie, ako prvý živý tvor vo vesmíre. Má postavených niekoľko pamätníkov, objavila sa v literatúre a vznikli o nej pesničky. Na počesť vesmírnej hrdinky vznikol aj bábkový muzikál. Do vesmíru sa dostala iba štyri roky pred prvou ľudskou bytosťou Jurijom Gagarinom. 

Súvisiace články