Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci testujú inteligentné hodinky, ktoré dokážu zistiť tehotenstvo
Zdielať na

Vedci testujú inteligentné hodinky, ktoré dokážu zistiť tehotenstvo

Archívna reportáž

ZÜRICH / Tradičné domáce tehotenské testy by mohli čoskoro nahradiť inteligentné hodinky, ktoré na základe nepatrných fyziologických zmien dokážu upozorniť ženy na to, že čakajú dieťa.

Zariadenie momentálne testujú vedci z univerzitnej nemocnice vo švajčiarskom Zürichu. Systém vyhodnocujúci teplotu, pulz a dychovú frekvenciu podľa nich dokáže zistiť tehotenstvo už týždeň po počatí, čo je zhruba v rovnakej dobe ako pri použití najcitlivejších tehotenských testov. V budúcnosti by to podľa vedcov mohlo byť ešte skôr.

Nástroj je založený na už existujúcom "inteligentnom náramku", ktorý vyvinula jedna firma z amerického Silicon Valley. Náramok podľa autorov dokáže upozorniť na dobu, kedy je žena počas menštruačného cyklu najplodnejšia a je najväčšia šanca na počatie. Zisťovanie tehotenstva má byť ďalšia fáza.

Vedci z Zürichu hodlajú systém ďalej vyvíjať tak, aby sledoval ženu i počas tehotenstva a dokázal varovať pred rizikami, akými je napríklad preeklampsia, ktorá sa prejavuje zvýšeným tlakom a opuchmi a v najzávažnejších stavoch môže ženu i ohroziť na živote.

Súvisiace články