Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovák vytvoril tradičné kanoe z cédra a plátna
Zdielať na

Slovák vytvoril tradičné kanoe z cédra a plátna

BRATISLAVA / Mnohí sme ako chlapci snívali o tom, že by sme sa plavili po jazere či rieke v rovnakom kanoe, aké mali hrdinovia našich obľúbených filmov o indiánoch. Tradičné kanoe s cédrového dreva sa dodnes vyrába ručne a tak nie je vôbec lacné. Ak po ňom túžite, môžete si ho skúsiť vyrobiť vlastnoručne.

Užívať si člnkovanie či kanostiku počas leta či začiatkom jesene je jedna vec, no vyrobiť si vlastné tradičné kanoe je vec druhá. Aj u pána Juraja sa vzťah ku kanoe začal tak ako u mnohých iných - zamiloval si ladné tvary hneď ako ich uvidel.

"Tento typ kanoe sa vyvinul ako nástupca klasických kanoí z brezovej kôry, čo robili severoamerickí Indiáni. Strašne sa mi páčilo na pohľad... som si povedal, buď takéto alebo žiadne," hovorí Juraj Vanovčan.

A tak sa pustil sa do neľahkého projektu.

"Kúpil som si plány, človek to nestavia od oka. chcel som kanoe také, ktoré je rýchle aj obratné, aj challenge. Potom už iba zohnať materiál, zohnať priestor, kanoe má 5 metrov, v obyčajnej pivnici sa to robiť nedá,/Potom stačí 6 mesiacov usilovnej práce a kanoe môže ísť na vodu," dodáva Juraj Vanovčan.

Len materiál stál pána Juraja približne 2500 eur. K tomu treba prirátať približne 800 hodín manuálnej práce, vrátane ohýbania dreva. Výsledok ale stojí za to: "Je to dobrý pocit, že človek vlastnými rukami dokázal spraviť niečo, o čom len čítal a videl to na obrázkoch."

Jurajove kanoe pochválil aj americký výrobca: "Som mu poslal fotky, pochválil že výborné, najmä keďže to bol prvý a možno posledný kus, ktorý som spravil."

Drevo, medené klince a impregnované plátno vážia dohromady približne 34 kilogramov. Prepraviť kanoe s menom Emily z garáže k vode si občas vyžaduje aj pomoc náhodných okoloidúcich.

"Keď chodím sám, väčšinou striehnem pred garážou a keď ide nejaký civilista, tak ho poprosím a bez problémov mi pomôžu to dať na auto. Tu pri vode som schopný aj sám to dať na vodu, zase nazad na auto a potom večer zase striehnem na niekoho," hovorí Juraj Vanovčan s úsmevom.

Slovákov netradičné činnosti spojené s kanoistikou zjavne lákajú:

Súvisiace články