Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministri schválili reformu zdravotníctva s pripomienkami. Zdravie občanov nepozná voľby, uviedol Pellegrini
Zdielať na

Ministri schválili reformu zdravotníctva s pripomienkami. Zdravie občanov nepozná voľby, uviedol Pellegrini

BRATISLAVA / Ministri na mimoriadnom zasadnutí vlády v piatok odsúhlasili s pripomienkami novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva predložilo tento návrh zákona ako iniciatívny materiál.

"Spolu s pani ministerkou sme sa naozaj zhostili úlohy a snažíme sa slovenské zdravotníctvo posúvať výraznými krokmi dopredu. Sme svedkami najmasívnejších investícií do zdravotníctva od vzniku Slovenskej republiky. Dlho sme zvažovali, či máme ísť do tohto boja a ísť s reformou do parlamentu. Prišli sme k záveru, že zdravú zmenu slovenského zdravotníctva schválime a do parlamentu ju pošleme. Pevne verím, že diskusia bude odborná a bude len o tom ako urobiť slovenské zdravotníctvo lepšie. Zdravie občanov nepozná voľby a my sme sa rozhodli, že my v týchto krokoch budeme pokračovať ďalej bez ohľadu na to, v akom politickom procese sa nachádzame," uviedol na margo reformy premiér Peter Pellegrini s tým, že dúfa v odbornú diskusiu a nie politikárčenie.

Pellegrini dodal, že nikto nejde zatvárať nemocnice ale zlepšovať zdravotníctvo. Pripomienky podľa Pellegriniho obsahujú len legislatívno-technické doplnky a nejde o žiadne zásadné zásahy do obsahu textu. Premiér tiež prisľúbil, že aj v prípade tvorby rozpočtu budú prihliadať na to, aby malo zdravotníctvo garantovanú istú sumu, a ak bude niekde potrebné škrtať, nebude sa škrtať v zdravotníctvo.

Pellegrini neokomentoval ako sa k jeho rozhodnutiu poslať reformu do parlamentu, vyjadril Robert Fico, ktorý bol proti nej a podľa ktorého je "samovražda" schvaľovať reformu pred voľbami. "Ja som informoval pána predsedu, že ideme týmto smerom a po posledných rozhovor si myslím, že je priestor na to, aby strana Smer-SD schválila túto reformu," uviedol Pellegrini na otázku, čo sa zmenilo v Smere-SD, že reformu nakoniec od parlamentu predsa len posielajú. Uviedol tiež, že o podpore reformy stranou Smer-SD budú rokovať.

Cieľom novely je podľa rezortu najmä zlepšenie kvality a podmienok poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov, pri zachovaní potrebnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

"Asi by sme v histórii premiérov ťažko hľadali takého, ktorý by šiel do reformy. Veľmi si vážim a veľmi ďakujem premiérovi, že nabral odvahu. Všetkým by som sa úprimne chcela poďakovať, že si všetky politické strany aj nezaradení poslanci preštudovali zákon, prišli a viedli sme dobré debaty. Tento materiál je jeden z najlepších za posledných niekoľko desiatok rokov. Bola by škoda, ak by tento materiál zhorel len na tom, že je tri alebo šesť mesiacov pred voľbami," povedala ministerka zdravotníctva Kalavská a dodala, že je pripravená vysvetľovať každú vetu v zákone, aby na konci prišlo ku konsenzu a mohli by naštartovať zmenu zdravotníctva. "Slovenský pacient má právo mať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, bez poriadnej zmeny to nejde," dodala ministerka. 

"Na základe inividuálnych dohôd sme v piatok rokovali o piatich témach, a to o zákone o štátnej službe, umožnili sme požiadavku ministra dopravy, aby lodná doprava po Dunaji mohla byť požadovaná za verejnú dopravu, ministerka Matečná predložila zákon ohľadom pozemkových úprav a minister obrany predložil body ohľadom služby vojakov," opísal obsah mimoriadneho zasadnutia Pellegrini. 

Vláda sa už reforme nemocníc venovala. Kabinet 21. augusta schválil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý pôvodne obsahoval aj reformu nemocníc. Ministri však stratifikáciu zo zákona napokon vypustili a v rámci novely prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti následne parlament počas rokovania na septembrovej schôdzi presunul na októbrovú schôdzu. Ako v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

​"Asociácia štátnych nemocníc víta rozhodnutie vlády, ktorá schválila materiál stratifikácie a posunula ho tak do parlamentu. Taktiež oceňujeme aktivitu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, ktorá na piatkovom rokovaní kabinetu tento materiál reformy zdravotníctva predložila. Naším spoločným cieľom je poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom tak, aby sme dokázali poskytnúť kvalitnú, dostupnú a ekonomicky efektívnu zdravotnú starostlivosť. Pevne veríme, že schválenie stratifikácie bude pri plnení tohto cieľa výraznou pomocou," uvádza sa v stanovisku Asociácie štátnych nemocníc. 

Podpora prichádza z opozičných radov, nie z koaličných

Predseda SNS Andrej Danko sa k stratifikácii vyjadril jasne. "Ak sa nemocnice nestavajú a nemáte jasnú sieť štátnych nemocníc, tak je stratifikácia s prepáčením odrb. V prvom rade nech si sadne s Robertom Ficom a potom sa SNS vyjadrí," uviedol Danko. ​

Zo strany Mostu-Híd má ale Kalavská jasnú podporu, a súhlasné hlasy sa ozývajú aj z väčšiny opozičných strán, aj keď tie žiadajú ešte nejaké zmeny a úpravy. 

OĽaNO vo svojom stanovisku uvádza, že je pripravené podporiť reformu nemocníc. "Sme radi, že sa nášmu hnutiu podarilo do reformy presadiť maximálne čakacie lehoty pre pacientov. Bola to zároveň kľúčová podmienka toho, aby OĽANO stratifikáciu podporilo, a vďaka našej snahe sme získali podporu ministerstva aj celej demokratickej opozície. Zároveň vyzývame poslancov strany Smer, aby podporili návrh vlastnej ministerky Kalavskej napriek tomu, že predseda Smeru Robert Fico jej reformu paradoxne blokuje," píše v stanovisku Marek Krajčí z OĽaNO.

Aj liberáli z SaS vítajú schválenie reformy. "Aj opozičná práca má svoj zmysel. Vyzerá to tak, že časť nášho programu má šancu dostať sa do legislatívy. To určite vnímame ako pozitívnu správu," uviedla poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková  a doplnila: "Iróniou je, že ministerka teraz bude musieť presviedčať najmä poslanecký klub Smeru-SD na čele s poslancom Ficom, čiže politickú stranu, ktorá Kalavskú do funkcie nominovala. Chceme veriť, že aspoň časť demokratickej opozície, ktorá sa vykrúca, či podporí reformu nemocníc, prestane pri tejto téme politikárčiť."


Súvisiace články

Najčítanejšie správy