Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ohrozené archívy komunistickej tajnej služby
Zdielať na

Ohrozené archívy komunistickej tajnej služby

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecký parlament schválil presunutie tajných dokumentov Stasi, komunistickej tajnej služby bývalého Východného Nemecka do národného archívu napriek obavám zo strany výskumníkov. Po páde komunizmu boli milióny súborov nazbieraných o podozrivých občanoch spravované nezávisle. Úrady tvrdia, že dokumenty budú lepšie uchované a stále budú dostupné. Kritici ale hovoria o zakrývaní dejín.

Stasi je skratka pre Staatssicherheit (Štátna bezpečnosť) bola známa sledovaním občanov Východného Nemecka a zároveň mnohých dotlačila k špehovaniu sa navzájom. Ako píše portál BBC, keď štát podporovaný Sovietskym zväzom napokon v roku 1990 skolaboval, dôstojníci Stasi sa pokúsili zničiť záznamy - najprv používali skartovacie prístroje, potom sa zúfalo snažili trhať dokumenty na kusy vlastnými rukami.

Kancelárie Stasi však obsadili skupiny "občianskych výborov", ktoré zhabali všetko, čo zostalo z dokumentov, aby ich zachovali pre budúce generácie. Dodnes sa zachovali vrecia plné dokumentov, ktoré operatívci Stasi roztrhali - jedného dňa by sa ich mohlo podariť poskladať.

Odvtedy si už tisíc bývalých východných Nemcov mohli prečítať, čo o ich životoch vedela tajná polícia - ako aj to, kto z ich priateľov, príbuzných či kolegov na nich donášal. Po hlasovaní v parlamente Roland Jahn, federálny komisár zodpovedný za záznamy vyhlásil, že milióny dokumentov budú môcť byť lepšie uskladnené a zdigitalizované. Momentálne sú zdigitalizované len približne 2 percentá záznamov.

Jahn ďalej prisľúbil, že záznamy budú aj naďalej dostupné pre historikov, novinárov a bývalé obete Stasi. Povedal, že jeho cieľom je, aby boli dokumenty "pripravené na budúcnosť, aby sme mohli plne využiť expertízu, technológie a zdroje pod strechou Federálneho archívu."

Jahn pre Deutschlandfunk povedal: "Je to odkaz, že na 30. výročie (konca Východného Nemecka v roku 1990) máme tento symbol mierumilovnej revolúcie, teda prístup k dokumentom a možnosť ich používania a to je niečo, čo zabezpečíme natrvalo."

Kritici sa však obávajú, že pod federálnou kontrolou budú archívy menej prístupné a že takýto krok je pokusom urobiť za komunistickým režimom hrubú čiaru.

Jedna podporná organizácia pre obete Stasi vyhlásila, že má obavy ohľadne možného politického zasahovania do správy dokumentov, ktoré by mohlo viesť aj k skrývaniu potenciálne politicky citlivých informácií.

Werner Schulz, niekdajší kritik režimu a v súčasnosti zástupca Strany zelených v európskom parlamente, povedal, že sa obáva "zakrývania dejín".

Historik Hubertus Knabe tiež upozorňoval na to, že úrad spravujúci dokumenty Stasi - najväčšia inštitúcia zaoberajúca sa minulosťou Východného Nemecka - po uskutočnení presunu v roku 2021 prestane existovať.

"To môže pre mnohé obete východonemeckej tajnej služby vyslať signál, že politická garnitúra si želá túto kapitolu uzavrieť," povedal pre magazín Bild.

Správa dokumentov pochádzajúcich z archívov komunistických tajných služieb je často horúcou témou vo všetkých ex-socialistických krajinách, vrátane Slovenska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy