Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čaká nás najrozsiahlejšie sčítanie obyvateľstva. Po prvýkrát ale nebudú komisári klopať na dvere
Zdielať na

Čaká nás najrozsiahlejšie sčítanie obyvateľstva. Po prvýkrát ale nebudú komisári klopať na dvere

BRATISLAVA / Posledné sčítanie obyvateľov, domov a bytov bolo pred takmer desiatimi rokmi, to ďalšie bude na Slovensku v roku 2021. Jeho prípravy finišujú, no už teraz je isté, že ľuďom počas neho nebudú komisári klopkať na dvere a ani nebudeme vypisovať žiadne papiere. Po prvýkrát sa totiž uskutoční prostredníctvom počítačov a iných elektronických zariadení.

Papierovačky už nebudú potrebné, pretože Štatistický úrad SR po prvýkrát v histórii využil pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov prepojenie na administratívnych zdrojov, napríklad na samosprávy,  register poistencov či katastre. Na sčítanie bolo vyčlenených 57 miliónov eur. 

Štatistický úrad SR uskutoční v roku 2021 doteraz najrozsiahlejšie sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Ako vo štvrtok novinárov informoval predseda úradu Alexander Ballek, domy a byty budú prvýkrát sčítať prostredníctvom samospráv, ktoré so zisťovaním začnú už v roku 2020.

Sčítanie 2021 prinesie podľa Balleka zásadné zníženie záťaže obyvateľstva. "Formulár pre obyvateľov bude mať o polovicu menej otázok ako pred desiatimi rokmi. Nebudeme vstupovať do domácností a rušiť súkromie ľudí,“ vysvetlil.

Novinkou budú aj sčítací asistenti, ktorí na požiadanie pomôžu ľuďom s vyplnením elektronického formulára. Formulár pre občanov bude len v elektronickej forme. Znamená to, že každý sa sčíta sám prostredníctvom počítača. Ako povedala riaditeľka sekcie štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková, ak niekto nemá počítač alebo má problém s vyplnením formulára, môže sa obrátiť na kontaktné centrum, ktoré bude vytvorené v každej obci, prípadne si môže vyžiadať asistenta. Otázky pre občanov sú ešte vo fáze prípravy, aby čo najlepšie vyhovovali.

Sčítanie obyvateľov sa uskutoční v priebehu šiestich týždňov od 15. februára do 31. marca 2021. Sčítanie domov a bytov budú realizovať obce a mestá od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Získané údaje majú podľa Balleka priniesť informácie nielen o počte obyvateľstva, ale aj o stave spoločnosti a životných podmienkach ľudí. Zisťovať sa budú napríklad aj informácie o materinskom jazyku, národnostnom zložení, vierovyznaní, spôsobe dopravy do práce, o vzdelanostnej úrovni a ďalšie. Sčítaním domov a bytov získajú údaje o vekovej štruktúre domov, rozlohe, forme vlastníctva, spôsobe vykurovania, vybavenosti domácností či napojenia na verejné siete.

Prvé údaje budú známe ešte v roku, kedy sa sčítanie uskutoční, všetky detailné výstupy najneskôr v prvom štvrťroku 2024.

Pozrite si archívnu reportáž.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy