Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inšpekcia zadržala dvoch vysokopostavených policaných funkcionárov a policajta, dvoch už prepustili
Zdielať na

Inšpekcia zadržala dvoch vysokopostavených policaných funkcionárov a policajta, dvoch už prepustili

BRATISLAVA / Po rannej razii detektívov Úradu Inšpekčnej služby polícia až do podvečera zadržiavala troch policajných funkcionárov. Zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika, analytika Michala Zubčáka a niekdajšieho šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA, Pavla Vorobjova. Dôvodom ich zaistenia mala byť kauza lustrácií. Televízia JOJ k prípadu získala aj ďalšie zaujímavé informácie.

Podľa informácií TV JOJ o zásahu vyšetrovateľov úradu inšpekčnej služby trojica policajných funkcionárov nič netušila. Zástupca riaditeľa finančnej jednotky Milan Mihálik prišiel spokojne do práce ako po iné dni. "V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali 3 osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová.

Samotný Pavol Vorobjov už k lustráciám pred vyšetrovateľmi vypovedal minulý rok. Aj pre dôvody lustrácie novinára Jána Kuciaka, ktorého zavraždili. Najprv tvrdil, že na pokyn svojho vtedajšieho nadriadeného, ktorým bol Tibor Gašpar. Neskôr výpoveď ale zmenil. Gašpar už v minulosti pre TV JOJ uviedol, že Vorobjov mu sám povedal, prečo a koľkých novinárov lustroval údajne už v závere roka 2017. "Predpokladám keďže to malo byť na základe dožiadania vyšetrovateľa, že išlo o zákonnú lustráciu," uviedol vo februári Gašpar.

Podľa zistení TV JOJ majú mať vyšetrovatelia inšpekcie v rukách práve nim spísaný úradný záznam s jeho vlastným podpisom, v ktorom údajne vypovedal, že lustrácie išli na pokyn policajného prezidenta. "K dnešným úkonom polície, respektíve k ich opodstatnenosti, sa neviem vyjadriť, nakoľko nemám informácie z vyšetrovania tohto prípadu. Z dnes medializovaných informácií som sa však dozvedel, že policajt Vorobjov mal v konaní zmeniť výpoveď a potvrdiť tak moje stanovisko zo začiatku roka, že žiadny pokyn na lustráciu som mu nedal," uviedol Gašpar na margo dnešného zásahu.

Dvoch prepustili

Traja policajti vypovedali v budove úradu inšpekčnej služby. Na mieste, kde vypovedali aj lustrovaní novinári. Pred sedemnástou hodinou vyšetrovatelia prepustili dvoch zadržaných policajtov. Policajného analytika Zubčáka, ktorý podľa zistení TV JOJ mal mať na svojom pracovisku prístup aj do policajného NAKAtoku. Ide o informačný systém, v ktorom sú aj informácie o prípadoch vyšetrovaných NAKOu. Či ich zneužil a pre koho, napríklad pri neoprávnaných lustráciách, neodpovedal.

Rovnako detektívi prepustili aj Milana Mihálika. Obaja sa k rannému zadržaniu nevyjadrovali. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa klient nebude k ničomu vyjadrovať. Nebudeme sa vyjadrovať. Prebieha vyšetrovanie, nebudeme sa vyjadrovať," uviedol Mihálikov právnik Eugen Cimmermann.

Televízia JOJ získala niekoľko informácií o tom, ako títo traja policajti pracovali pre rôzne osoby, ktorým nešlo len o lustrovanie novinárov. Od rána televízia JOJ žiadala od polície aj ministerstva vnútra informácie k tomu, za akých okolností v roku 2013 Mihálik mal údajne absolvovať výsluch na detektore lži a či je pravda, že ho odmietol. A či je taktiež pravda aj to, že následne podal žiadosť o prepustenie zo služobného pomeru, aby neskôr svoju vlastnú žiadosť stiahol. Rovnako sa policajného prezídia pýtame, či ho na finančnú jednotku rozkazom zaradil vtedajší prezident Gašpar a prečo. "Odpovede na Vaše otázky sú súčasťou osobného spisu policajta, do ktorého nemá prístup tretia osoba bez jeho súhlasu," uviedlo v stanovisku policajné prezídium.
Pavol Vorobjov narozdiel od Zubčáka a Mihálika z budovy úradu inšpekčnej služby neodišiel.

​K lustrovaniu novinárov vypovedal vo februári na polícii aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Ten odmieta, že by dal príkaz Vorobjovovi. Pre televíziu JOJ uviedol, že lustrovanie novinárov súviselo s kauzou Rybanič. Podľa Tibora Gašpara lustrácia Jána Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. Polícia mala preklepnúť okrem Kuciaka aj veľké množstvo iných novinárov. A všetko to malo súvisieť v kauzou prezradenia bankových presunov na účtoch vtedy ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," uviedol pre televíziu JOJ Gašpar.

"To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," dodal Gašpar. Bývalý policajný prezident ale nekonkretizoval, o ktorých novinárov išlo. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy