Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neriskujte zdravie: Takto skladujte potraviny počas Vianoc
Zdielať na

Neriskujte zdravie: Takto skladujte potraviny počas Vianoc

BRATISLAVA / Počas Vianoc je v domácnostiach na výber z viac druhov jedál ako obvykle. Ich nesprávne skladovanie však môže podľa Úradu verejného zdravotníctva znamenať zdravotné riziko. Hygienici preto verejnosti poskytli stručný prehľad odporúčaného spôsobu uskladnenia potravín, ktoré sa na sviatočných stoloch objavujú najčastejšie.

"Kvalita a zdravotná bezpečnosť potravín závisia vo veľkej miere od správneho postupu pri uskladňovaní. V prípade potravín je dôležité vždy dodržiavať dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti a konkrétne podmienky skladovania uvedené v označení týchto potravín," radia hygienici.

Potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad, alebo napríklad vôňu, je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti.

Správna teplota

Kvalita a bezpečnosť polotovarov, rozpracovaných pokrmov a hotových pokrmov závisia podľa ÚVZ jednak od konkrétneho druhu potraviny, zloženia, podmienok a času uchovávania pri vhodnej teplote. Odporúča sa skladovanie v chlade (0 až 4 stupne Celsia).

Nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení originálneho obalu majonéz, studených omáčok, dresingov pri teplote 0 až 4 stupne odporúčajú skladovať do 48 hodín.

Zákusky a koláče

Šaláty, napríklad cestovinový, prípadne zeleninový pri rovnakej teplote do 12 hodín. V prípade studenej kuchyne, ako napríklad chlebíčky, bagety, misy pri uvedenej teplote odporúčajú skladovanie do šesť hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov do troch hodín.

Zákusky zdobené alebo plnené krémom a šľahačkou pri teplote 0 až 4 stupne do 24 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov do 12 hodín

Správne zohrievanie jedla

Pred konzumáciu potravín, ktoré boli už uvarené a uchované v chladničke, pokiaľ nejde o pokrmy podávané v studenom stave, je podľa hygienikov potrebné ich znovu riadne zohriať. Napríklad polievky, mäso alebo omáčky odporúčajú zohrievať na teplotu 80 stupňov.

"Ak máme v chladničke uskladnené väčšie množstvo pokrmu, odporúča sa odobrať len také množstvo, ktoré sa po zohriatí celé skonzumuje," pripomína ÚVZ.

Nebezpečné plesne

Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže podľa hygienikov dôjsť k nadmernému množeniu mikroorganizmov a plesní.

"Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napríklad k nevoľnosti, zvracaniu, hnačkám a podobne," konštatuje ÚVZ.

Súvisiace články