Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prezident Trump žiada pre útočníka z New Yorku trest smrti
Zdielať na

Prezident Trump žiada pre útočníka z New Yorku trest smrti

NEW YORK / Uzbecký prisťahovalec Sajfuláh Saipov, ktorý v utorok s dodávkou zabíjal v srdci amerického New Yorku už stál pred federálnym sudcom. Útočníka, ktorý pripravil o život osem ľudí a ďalších 11 zranil, prokurátor obžaloval z poskytovania materiálnej podpory teroristickej skupine, z násilného trestného činu, pri ktorom boli zabití ľudia aj zo zničenia motorových vozidiel.

Saipov je na svoj čin hrdý, plánoval ho údajne rok a postupoval podľa návodu Islamského štátu. Prezident Donald Trump pre útočníka žiada trest smrti.

Islamský štát potrvá večne. Tieto slová v arabčine našli napísané na papieri v aute 29-ročného Sajfuláha Saipova. Ten na súde tvrdil, že je na svoj čin hrdý a chcel zabiť oveľa viac ľudí. Pred sudcu ho doviezli na vozíku so spútanými rukami aj nohami. Saipova policajti postrelili do brucha a zo zranení sa lieči v nemocnici, kde ho aj prvýkrát vypočuli.

Saipov sa do USA dostal legálne vďaka štátnej lotérii a získal zelenú kartu v roku 2010. Podľa jeho priateľov bol unesený z náboženskej slobody, ktorá v Spojených štátoch vládne. Zradikalizoval sa a bol v kontakte s minimálne jednou osobou, ktorú vyšetruje v súvislosti s terorizmom FBI. "Zatiaľ nevieme, kde sa zradikalizoval. Vieme len, že sa to stalo niekedy medzi rokom 2010 a súčasnosťou," tvrdí Mike McCaul, predseda rady vnútornej bezpečnosti. 

Pri útoku vyhaslo osem ľudských životov, prevažne turistov. Ich identita je už známa. Bezpečnostné opatrenia nielen v New Yorku sú na najvyšších stupňoch najmä pre blížiace sa veľké športové podujatia. Jedným z nich je maratón, ktorý už túto nedeľu odštartujú práve vo veľkom jablku. Polícia tvrdí, že prijala ešte dodatočné opatrenia, aby sa bežci aj diváci cítili v bezpečí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy