Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šofér auta vletel na Manhattane do ľudí a začal strieľať
Zdielať na

Šofér auta vletel na Manhattane do ľudí a začal strieľať

NEW YORK / Newyorská polícia v utorok zasahovala pri streľbe na juhozápade Manhattanu. Podľa amerických médií zomrelo osem ľudí, ďalší minimálne 11 sú zranení. Denník The New York Times napísal, že na mieste je poškodený školský autobus. Policajti jedného človeka zadržali.

Incident potvrdil hovorca newyorskej polície, ktorý obyvateľov a návštevníkov varoval, aby sa vyhli oblasti streľby. Na mieste podľa neho zasahuje mnoho policajtov. 

Útočníkom bol podľa policajných zdrojov 29-ročný Uzbek Sayfullo Saipov, ktorý žil v Spojených štátoch, živil sa ako vodič a pracoval aj pre službu Uber.

Všetko naznačuje tomu, že šlo o teroristický útok. Páchateľ podľa niektorých správ kričal "Allahu akbar" (Boh je veľký) a k útoku zanechal aj písomné stanovisko. Podľa televízie CNN v ňom píše, že útok vykonal v mene teroristickej organizácie Islamský štát. Podľa iných médií to v jeho správe takto jednoznačne napísané nie je.

Páchateľ podľa televízie ABC so svojím prenajatým pick-upom plnou rýchlosťou prešiel do jazdného pruhu vyhradeného cyklistom, niekoľko ľudí zrazil a potom sám narazil do školského autobusu. Útočník, zrejme zranený, vystúpil z kabíny, kričal a v rukách držal dve zbrane, podľa vyšetrovateľov išlo ale o atrapy. Policajti páchateľa postrelili a zadržali, podľa denníka The New York Times je hospitalizovaný. V aute nenašli žiadne výbušniny.

https://twitter.com/PaulaChertok/status/925456168461275136

Streľba sa podľa médií ozývala z priestoru West Side Highway, rušnej magistrály lemujúcej západné pobrežie Manhattanu pri ľavom brehu rieky Hudson, len niekoľko blokov od Svetového obchodného strediska a pamätníku obetí teroristického útoku z roku 2001. "Všetci začali utekať. Odohralo sa to veľmi rýchlo,“ zveril sa jeden zo svedkov udalosti televízii ABC. "Išiel celú dobu plnou rýchlosťou,“ dodal.

https://twitter.com/Admitonesin/status/925468117308002311

Prípadu sa ujali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Páchateľ podľa nich konal sám, po nikom ďalšom polícia nepátra. Medzi obeťami je podľa posledných správ päť argentínskych študentov a jeden Belgičan. Útočník narážal aj do školského autobusu a zranil aj dvoch školákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy