Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dan Brown hovorí, ako bude vyzerať svet bez náboženstva. Verí tiež, že na svete je viac dobra ako zla
Zdielať na

Dan Brown hovorí, ako bude vyzerať svet bez náboženstva. Verí tiež, že na svete je viac dobra ako zla

FRANKFURT / Dan Brown, svetoznámy spisovateľ bestsellerov, tvrdí, že náboženstvá majú toho viac spoločného ako odlišného. Verí tiež v moderný svet, v technológiu a dobro ľudí. Na predstavení jeho novej knihy, Počiatok, bol aj štáb TV JOJ.

Technológia a umelá inteligencia je jednou z tém, ktorej sa Dan Brown venuje vo svojej novej knihe. Názory sa odlišujú. Zatiaľ čo jedni sú za technologický pokrok, druhí ho odsudzujú. Brown priznáva, že by bolo naivné myslieť si, že by ju ľudia nepoužili na zlý účel. Na druhej strane poukazuje na to, že pri všetkej technológii, ktorú máme, sme stále náš svet nezničili. "Verím, že máme ďaleko viac kreatívnej energie ako tej deštruktívnej a verím, že je na svete viac lásky ako nenávisti. Som optimista."

Náboženstvá sú rovnaké

Mnohých prekvapil tvrdením, že všetky náboženstvá sú si viac podobné ako rozdielne. "V čokoľvek veríme, aj v ateizmus, každý sme zažili ten pocit, keď ležíme pod hviezdnou oblohou, pozeráme sa hore a vravíme si "čokoľvek to je, je to väčšie ako ja." Vtedy pocítime tú božskosť. Či už držíme v rukách novonarodené dieťa, či sa zamilujeme alebo máme strach zo smrti, máme podobnú skúsenosť vo všetkých kultúrach. Takže zostáva otázka, ak naša skúsenosť je tá istá, prečo sú naše náboženstvá iné?" Jeho vysvetlenie je prosté. Problémom je naša komunikácia a jazyk. Ak sa túto skúsenosť snažia rôzne náboženstva stanoviť a vysvetliť po svojom, rozdiely sú na svete. Podstata ale podľa Browna ostáva tá istá. 

Svet bez náboženstva

Hlavná myšlienka novej knihy je, či prežije Boh vedu. Podľa historických faktov sa viera evolučne vyvíja a naberá inú formu. "Rozprával som sa s mnohými vedcami a veriacimi a môj osobný názor je, že v priebehu niekoľkých desaťročí naše jednotlivé časti budú neskutočne prepojené na úrovni, na akú nie sme zvyknutí. Tam začneme objavovať našu spirituálnu skúsenosť, skrz spojenia medzi sebou."  

Súvisiace články