Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poisťovňa jej nechcela preplatiť liek na rakovinu. Po medializovaní zmenili názor
Zdielať na

Poisťovňa jej nechcela preplatiť liek na rakovinu. Po medializovaní zmenili názor

Archívna reportáž

PRAHA / Zdravotná poisťovňa odmietla zaplatiť matke dvoch trojročných detí cielenú biologickú liečbu, ktorá by jej mala pomôcť v boji s rakovinou. Napriek tomu, že liečbu odporúčali lekári, poisťovňa navrhla invazívnu chemoterapiu, ktorá o polovicu znižuje šance ženy na záchranu. Po medializovaní však poisťovňa názor zmenila.

Na to, aby si lepšie lieky mohla dovoliť, chcela Pavla predať byt. Každé tri týždne totiž potrebuje stotisíc českých korún (asi 3 890 eur) na liečbu. Portál IDnes.cz ale uviedol, že po tom, ako o svojom prípade Pavla informovala na sociálnych sieťach a následne sa o to začali zaujímať médiá, poisťovňa zmenila názor. "Aj napriek tomu, že sa pacientka neodvolala, po konzultáciách s poprednými členmi Českej onkologickej spoločnosti sme znovu posúdili tento prípad a prijali sme mimoriadne opatrenie," oznámila hovorkyňa Českej priemyslovej zdravotnej poisťovne Elenka Mazurová.

Pavle sa po zverejnení príbehu ozvali aj desiatky ľudí, ktorí jej chceli pomôcť. "Masívna vlna podpory ma dojala a ďakujem všetkým. Teraz mám problém, kde vziať peniaze na liečbu, vyriešený. V podobnej situácii je ale veľa ďalších ľudí, preto pracujem na založení nadácie, ktorá sa bude snažiť pomôcť," povedala Pavla.

Ako prvé prišlo zamietnutie

Pavlu ešte pred rokom trápila iba občasná bolesť krku. Lekári jej objavili agresívny nádor, ktorý postupoval k chrbtici. Podľa lekárov jej môže pomôcť biologická liečba. Tá nie je žiadnou experimentálnou metódou s neistým výsledkom, ale ide o mimoriadne cielenú liečbu. Tu ale Pavla narazila na problém. Napriek tomu, že je od minulého roka liek schválený, zdravotná poisťovňa spočiatku uviedla, že jej ho nepreplatí. "V liečbe sa teraz hrá o každý deň. Mesiac som čakala na jedinú vetu, a to: odmietame, pretože to nie je jediná metóda liečby," uviedla Pavla. 

Podľa portálu IDnes.cz je to prípad, ktorý by sa v českom systéme verejného zdravotného poistenia nemal vyskytovať. Pavla ho chcela vyriešiť predajom bytu, v ktorom žije s deťmi a s manželom.

Právnik upozornil, že ak poisťovňa rozhodnutie dostatočne nezdôvodnila, v prípade súdneho sporu pacient vyhrá. "Stretávam sa s tým, že poisťovne sa snažia hrať o čas. Spoliehajú sa na to, že pacienti v takejto situácii ďalšie prostriedky za právnikov utrácať nebudú," dodal Ondřej Dostál z Platformy zdravotných poistencov. 

Pavlin príspevok na sociálnych sieťach zaznamenal masívnu odozvu. Plánuje usporiadať zbierku, ktorá by pomohla jej, ale aj ďalším pacientom s podobnými problémami. Pavla totiž nie je jediná pacientka, ktorá sa pre chorobu ocitla vo finančnej tiesni. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy