Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prežije Boh vedu? Pýta sa Dan Brown vo svojej novej knihe
Zdielať na

Prežije Boh vedu? Pýta sa Dan Brown vo svojej novej knihe

BRATISLAVA / Podľa jeho kníh by mohol byť neprístupný, rozprávajúci v kódoch a náznakoch. V skutočnosti je milý, bezprostredný a vtipný. Bodyguardov používal len na to, aby mu doslova pretlačili cestu cez fotografov a kameramanov. Hovoríme o svetovo známom a obľúbenom spisovateľovi Danovi Brownovi, ktorý predal viac ako 200 miliónov kníh v 56 jazykoch. Teraz predstavil svoju najnovšiu knihu, ktorej dej sa odohráva v barcelonskej katedrále Sagrada Familia a my sme boli pri tom.

Už hodinu pred jeho príchodom vytvorili fotografi a kameramani nepreniknuteľnú hradbu a čakali na Browna. Nová kniha Dana Browna má názov Pôvod. Je to príbeh, v ktorom bohatý vedec, futurista, vizionár Edmond Kirsch údajne našiel dôkaz, že so vznikom človeka nemá Boh nič spoločné. A hlavnou otázkou, na ktorú sa príbeh snaží nájsť odpovede je - Prežije Boh vedu?

"Myslím si, že veľa klerikov sa nepoteší myšlienke, že Boh neprežije vedecký pokrok. Historická skúsenosť nám hovorí, že bohovia, starí bohovia vedecký pokrok neprežili," hovorí autor knihy Dan Brown. 

Dôležitou súčasťou príbehu je umelá inteligencia. Vedci, s ktorými knihu konzultovali mali na ňu dva rozličné názory.
"Niektorí veria, že umelá inteligencia zachráni ľudstvo, lebo pomôže riešiť problémy ako znečistenie, alebo preľudnenie," opisuje knihu jej autor. Tí druhí takí optimistickí nie sú.

"Druhá skupina si myslí, že umelá inteligencia má temnú stránku a ako dôkaz uvádzajú, že ľudstvo zatiaľ nikdy nevytvorilo technológiu, ktorú by nezneužili na zbraň. Napríklad už oheň – najskôr sme si na ňom varili jedlo, potom sme ho použili na vypálenie susednej dediny," priznáva Brown. 

Písanie pre neho bolo náročné, ale zároveň aj zábavné. Musel sa naučiť veľa o modernom umení, keďže časť deja sa odohráva v Gugenheimovo múzeu.

"Asi každý ste videli taký obraz – biele plátno a malá červená bodka v rohu. A predal sa za 17 miliónov dolárov. Hovorím kurátorovi – Myslím, že by som to tiež zvládol namaľovať. A on na to: Áno, ale neurobili ste to," tvrdí Brown. 

Brown odpovedal aj na otázku, či už konečne Robert Landgon bude mať vzťah, respektíve, či sa čitatelia dočkajú aj romantickej alebo aspoň vášnivej zápletky.

"Všetci hovoria, že Langdon nedostane žiadne dievča. Ale ak si pamätáte, tak tie príbehy sa odohrávajú počas 24 hodín. Neviem v akom svete žijete vy, ale v mojom by to bolo naozaj príliš rýchle," vysvetľuje autor knihy. 

Dan Brown niekoľkokrát povedal ako si váži každého čitateľa. Dobre si totiž ešte pamatá aké ťažké to bolo s jeho prvou knihou.

"Z mojej prvej knihy sa celkovo predalo 98 kusov a z toho 50 kúpila moja mama, lebo ma jej bolo ľúto," dodáva Brown na záver. 

Súvisiace články