Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zvieratá požierali kostry iných zvierat. Zachránila ich karanténna stanica
Zdielať na

Zvieratá požierali kostry iných zvierat. Zachránila ich karanténna stanica

BRATISLAVA / Viac ako 20 rokov sme na Slovensku pred týraním zvierat zatvárali oči. S ospravedlnením, že je to vlastne vec. Nehovoríme iba o psoch a mačkách, ale aj o hospodárskych alebo exotických zvieratách, ktoré naše úrady museli nechať uhynúť v katastrofálnych podmienkach alebo utratiť, pretože ich nemali kam dať.

Ministerstvo pôdohospodárstva ale uvoľnilo peniaze a v januári 2017 slávnostne otvorili prvú karanténnu maštaľ vo Veľkom Krtíši. V priebehu prvých mesiacov jej fungovania už karanténna maštaľ prichýlila desiatky zvierat - pašované sliepky, ovce, jedného koňa, ale aj spoločenské zvieratá no a momentálne tam majú prechodný pobyt tieto ošípané.

"Majiteľ sa nestaral o zvieratá, túlali sa tam v nejakých ruinách, tie zvieratá boli kŕmené odpadkami a ďalšie sa požierali kostry iných zvierat. Nebolo to na úrovni chovateľskej ale to už bol kanibalizmus," povedal riaditeľ stanice Zdenek Medveď. 

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) sa aj z takýchto malých úspechov teší, no priznáva , že maštaľ nefunguje tak, ako by mala.

"Zatiaľ až taký veľký záujem nie je, ako sme očakávali, ale pokiaľ bolo treba, vedeli sme všetko splniť," priznáva riaditeľ ŠVPS SR, Jozef Bíreš. 

Najvzdialenejšie miesto Bratislava. Veterinári sa stále musia spoliehať aj na ochotu hospodárov. Pre týrané a pašované zvieratá z východného, alebo severného Slovenska, je totiž Veľký Krtíš poriadne od ruky a preto sa ich snažia prichýliť niekde bližšie.

Aby štátni veterinári dokázali pokryť celé územie Slovenska, musia podľa Bíreša vyrásť aspoň ďalšie dve takéto maštale.  Vraj to už nebude trvať ďalších 20 rokov. Karanténnu maštaľ v Martine by mohli otvoriť ešte tento rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy