Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Slnečník budúcnosti. Nastaví vám tieň aj nabije telefón
Zdielať na

FOTO: Slnečník budúcnosti. Nastaví vám tieň aj nabije telefón

BERLÍN / Dokáže vás ochrániť pred slnkom, nabiť telefón, počítač, alebo pustiť hudbu. Okrem toho neustále monitoruje počasie a dokáže vyhodnotiť, či ste sa na slnku neopekali pridlho. Reč je o slnečníku budúcnosti, ktorým si už nebudeme musieť sami nastavovať tieň. Urobí to za nás.

Tento robotický slnečník s názvom Slnečnica sa totiž otáča podľa slnka, presne ako kvet s rovnakým názvom. Zabezpečuje tak svojmu majiteľovi konštantný tieň. Jeho povrch navyše tvoria solárne panely, ktoré vytvárajú energiu potrebnú nielen na jeho fungovanie. "V batériách si slnečník uchováva nahromadenú energiu. Môžete si tak cez neho nabiť mobil, či počítač. Alebo si pustiť hudbu, má totiž zabudovaný reproduktor. Večer sa naň dá napojiť nočné osvetlenie," hovorí autor nápadu Armen Gharabegian.

Navyše má v sebe zabudovaný počítač, ktorý online sleduje poveternostné podmienky a zároveň senzory, ktoré zabezpečia, že pri silnejšom vetre sa slnečník stiahne. "Zároveň vie vyhodnotiť údaje o tom, ako dlho ste na slnku a ktoré dni sú z hľadiska UV žiarenia na opaľovanie bezpečnejšie," dodáva Armen. Tento technologický zázrak predstavili na výstave v Berlíne. Predávať ho chcú začať od druhej polovice budúceho roka.

Súvisiace články