Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Len pre náročných. Víno, ktoré dozrieva na dne jazera
Zdielať na

Len pre náročných. Víno, ktoré dozrieva na dne jazera

TALIANSKO / Taliansko sa už automaticky spája nielen s dobrým jedlom, ale aj s výborným vínom. V Dolomitoch sa o jeho produkciu stará množstvo malých výrobcov. No v jednom údolí s nádherným jazerom majú naozaj zaujímavú techniku.

Zatiaľ čo na Slovensku sme naučení na vínne pivnice, v údolí Valsugana v talianskych Dolomoticoch by ste ju hľadali pomerne dlho. Títo vinári totiž nechávajú víno dozrievať na naozaj netradičnom mieste - pod hladinou jazera.

"Pripravujeme šumivé víno tradičnou technikou, tak ako sa pripravuje šampanské. Ale dozrieva na dne jazera a to rok a pol," hovorí o netradičnej forme dozrievania výrobca vína vo Valsugane Giorgio Romanese.

Na dne jazera

Samozrejme, viacerým napadne, že by si fľašu šumivého moku z jazera vytiahli. Lenže také jednoduché to nie je. Do vody ich totiž ukladajú v špeciálnom kontajneri a s pomocou žeriavu.

 "Vína sú v hĺbke približne 15-20 metrov. Tento druh vína si vyžaduje dozrievanie v tme. Navyše v jazere je v konštantnej teplote 8-12 stupňov Celzia," dodáva výrobca vína.

Ako vysvetľuje slovenský výrobca vín Martin Pomfy, takto uskladnené vína môžu dlhšie vydržať, pretože vínu pomáha k dlhšej trvanlivosti práve chlad, tma a čo najnižší prístup kyslíku.

Pre Slovákov pridrahé

Na Slovensku sa takáto technika nepoužíva hlavne kvôli peniazom. "Víno od vinára sa na Slovensku predáva v rozmedzí od 5 do 7 eur. Keby sme mali vyrábať víno takýmto exkluzívnym spôsobom, nikto by to nezaplatil," dodáva Martin Pomfy.

Podobnú techniku využívajú aj v chorvátskom mestečku Drače, kde taktiež pre fľaše vína chodia v potápačskom skafandri. Ale do mora. Koľko fliaš je pod hladinou jazera Levico ostalo tajomstvom. "Keď sme s touto technikou v roku 2014 začínali, tak sme pod hladinu umiestnili 500 fliaš," dodáva Talian Giorgio Romanese.

Súvisiace články