Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko je vo vesmíre. Naša prvá sonda bude rotovať okolo Zeme dva roky
Zdielať na

Slovensko je vo vesmíre. Naša prvá sonda bude rotovať okolo Zeme dva roky

BRATISLAVA / Prvá slovenská družica skCUBE je už vo vesmíre. Kvôli malej kilovej kocke si dnes privstali viacerí, ktorí boli zvedaví na to, či bude štart rakety z Indie úspešný. Odborníci z celého Slovenska pracovali na vývoji družice 5 rokov a jej odlet sa niekoľkrát odkladal.

Prvá slovenská družica skCUBE je už vo vesmíre, krúži okolo Zeme a dokonca sa už aj ozvala.  Jej štart sledovali v piatok skoro ráno nadšenci aj tvorcovia priamo v aule Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. Sledovali priamy prenos z indického kozmodrómu.

Indická raketa vyštartovala minútu pred šiestou ráno nášho času. Slovenskí nadšenci ani nedýchali, pretože kým sa raketa dostane do vesmíru, môže sa stať všeličo. Potom však už žiarili šťastím. Aj Michaela Musilová, známa slovenská astro-biologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. "Som veľmi dojatá, neviete si predstaviť, aké bremeno nám práve odpadlo zo srdca, lebo už keď bol ten štart a odrátavali sme, tak aj v tom momente sa to ešte mohlo prerušiť. Akonáhle to opustilo Zem sme boli veľmi nadšení," hovorí dojatá Michaela Musilová, astrobiologička a predsedníčka SOSA.

Potom sa ešte čakalo na vypustenie družíc. Indická raketa ich niesla 31 a postupne ich uvoľňovala. Indom sa to nakoniec podarilo a na obrazovke zasvietil nápis - všetkých 31 družíc vypustených, vrátane slovenskej skCUBE. Prvá slovenská družica sa predpoludním aj prvýkrát ozvala, podarilo s ňou nadviazať spojenie a všetko funguje tak, ako má. Na obežnej dráhe vo výške asi 500 kilometrov by mala vydržať približne dva roky. Potom klesne do atmosféry a zhorí.

Súvisiace články