Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Grécku nevyvážajú odpadky. Ulice v horúcom počasí zapáchajú
Zdielať na

V Grécku nevyvážajú odpadky. Ulice v horúcom počasí zapáchajú

Archívna reportáž

ATÉNY / V mestách v Grécku sa od začiatku týždňa hromadia odpadky. Pracovníci komunálnych služieb štrajkujú a bránia výjazdu smetiarskym autám. Ulicami sa v horúcom počasí šíri silný zápach.

Atény, Solún či ostrov Korfu. Na týchto miestach majú obyvatelia problém s odvážaním odpadkov. Silný zápach v horúcom počasí pociťujú už aj turisti, ktorí prišli dovolenkovať do tradičných gréckych destinácií. V Aténach bolo vo štvrtok 32 stupňov Celzia a ulicami sa šíril neznesiteľný zápach. 

Vo štvrtok v centre mesta protestovali zamestnanci komunálnych služieb, ktorí sa obávali, že prídu o prácu. Snažili sa preniknúť aj do parlamentu, čomu však zabránila polícia pomocou slzného plynu. 

Zamestnanci žiadajú zmluvy na plný úväzok pre 10 tisíc pracovníkov, ktorých dohody na dobu určitú už vypršali alebo majú v blízkej dobe vypršať. Minister práce Panos Skurletis pred pár mesiacmi prisľúbil, že budú zamestnaní na plný úväzok, lenže potom súd rozhodol, že by to bolo protiústavné.

Minister následne odborom sľúbil, že nájde riešenie z tejto situácie. 

Grécko zažíva posledné roky veľmi turbulentné obdobie. V zadĺženej krajine sú na letné protesty zvyknutí. Viac si pozrite v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy