Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Strata občianskeho preukazu je nepríjemná, majitelia elektronického sú vo výhode
Zdielať na

Strata občianskeho preukazu je nepríjemná, majitelia elektronického sú vo výhode

BRATISLAVA / Nie je občiansky preukaz ako občiansky preukaz. V prípade jeho straty na dovolenke môžete zažiť diametrálne odlišné situácie. Držitelia elektronického občianskeho preukazu majú oproti majiteľom jeho klasickej verzie výhodu. Môžu nahlásiť jeho stratu alebo krádež z ktorejkoľvek krajiny.

Na cestu po vybraných krajinách nie len v rámci európskej únie vám stačí občiansky preukaz. Ak o neho v zahraničí prídete, vždy platí, že stratený alebo ukradnutý občiansky preukaz treba v čo najkratšom čase zablokovať, aby nedošlo k jeho zneužitiu.

Nastať môžu dve situácie:

1) Ak ste majiteľom nie čipového občianskeho preukazu musíte navštíviť najbližšie pracovisko polície a tam stratu nahlásiť. Potom s potvrdením od polície navštívite zastupiteľský úrad, kde dostanete náhradný cestovný doklad, ktorý stratený občiansky preukaz do príchodu domov nahradí.

2) Ak ste ale držiteľom elektronického OP, tak Vám stačí, že budete mať pri sebe prístup na internet. Preukaz zablokujete v priebehu pár minút cez webovú stránku www.slovensko.sk. V službe modifikácia údajov je možné zadať takzvaný diskrétny údaj - krátke heslo, ktoré je kľúčom pri zablokovaní strateného alebo odcudzeného občianskeho preukazu.

Služba si od vás vyžiada vaše meno, priezvisko, rodné číslo a predovšetkým – diskrétny údaj. Občiansky preukaz bude automaticky zablokovaný a stáva sa neplatným. Informácia o jeho zablokovaní vám automaticky príde do emailu. S touto prílohou navštívite zastupiteľský úrad, ktorý vám rovnako ako v prvom prípade, vydá náhradný doklad, ktorý poslúži na cestu domov a do doby kedy si vybavíte nový občiansky preukaz.

O vydanie nového dokladu ste povinný požiadať do 30 dní. Aktivovaný OP s bezpečnostným kódom má viac ako 660 tisíc Slovákov, na službu jeho zablokovania prostredníctvo webovej stránky je pripravených 7000 z nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy