Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti na základných školách budú triediť odpad
Zdielať na

Deti na základných školách budú triediť odpad

BRATISLAVA / Podľa toho, čo vidíme okolo seba, ľuďom je úplne ľahostajné prostredie, v ktorom žijú. Niekedy je až nepochopiteľné ako môže niekto na prechádzke v krásnej prírode odhodiť do trávy obal od jedla alebo prázdnu plastovú fľašu. Ak človek má úctu voči prírode, správa sa inak. A úctu a lásku voči životu treba vštepovať odmalička.

Podľa najnovšieho prieskumu k postojom voči ochrane životného prostredia si Slováci myslia, že potrebujeme lepšie triedenie odpadu a viac vzdelávania a osvety v tejto téme na školách.

"Rozbiehame pilotný projekt, volá sa Triedim, triediš, triedime. Je zameraný na základné školy a deti," potvrdil minister životného prostredia, László Sólymos. 

Deti budú mať možnosť priamo v triedach triediť odpad.

"Budú separovať najznámejšie položky, plast sklo a papier, budú mať v triede informačnú tabuľu, keď to budú mať skoro celý deň pred očami, určite si z toho niečo zoberú a v nich to zostane," povedal minister. 

"My tu máme deti od 6 do 18 rokov, naša základná myšlienka je úcta k životu," ozrejmila riaditeľka jednej zo zúčastnených základných škôl, Alena Turčanová. 

Na škole, kde minister životného prostredia predstavil tento projekt, sa deti dennodenne dostávajú do kontaktu s prírodou.

"Aby deti boli vychované tak, aby vedeli, že prírodu sme nedostali do vlastníctva, ale do opatery," povedal minister. 

Prvá várka tašiek na separovanie stála okolo 20 tisíc eur, na budúci rok majú pribudnúť tisíce ďalších v školách na celom Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy