Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najväčšia blokáda dopravy, akú si Slovensko pamätá
Zdielať na

Najväčšia blokáda dopravy, akú si Slovensko pamätá

PREŠOV / Na východe v okresoch Prešov a Svidník organizovali vo štvrtok aktivisti obrovskú blokádu. Tak, ako bojovali za výstavbu diaľničného obchvatu, sa teraz pustili do boja za severný obchvat Prešova. Ten by mal krajské mesto odbremeniť od tranzitnej dopravy smerujúcej na Poľsko.

Už pri prvej blokáde, kedy sa aktivistom združenia Lepší Prešov napokon podarilo dosiahnuť výstavbu diaľničného obchvatu, sa vyjadrili, že Prešov potrebuje urýchlene aj severný obchvat, takzvanú R4. Za ten bojovali vo štvrtok. "Začiatok je plánovaný na 16:00 hodinu a ukončenie na 16:30 hodinu. Je pravdepodobné, že uvedené zhromaždenie čiastočne ovplyvní dopravu v týchto obciach," uviedla hovorkyňa krajskej polície Jana Migaľová.

Prešov ako tretie najväčšie mesto Slovenska je zároveň aj jediným, ktorý nemá jediný obchvat. Severná cesta, ktorá trpí preťažením tranzitnej dopravy smerujúcej do Poľska, otravuje život nie len Prešovčanov. Denno denné útrapy zažívajú aj obyvatelia okolitých dedín na ceste od Prešova do Svidníka. Plne naložené kamióny musia prejsť priamo cez dediny a mestá. 

"Z Prešova denne vychádza v priemere 22 tisíc áut. Tie sa potom rozchádzajú na tri smery, na Bardejov, Geraltovce a Vranov. To znamená, že okolo sedem tisíc áut prechádza týmito cestami, čo je absolútne nevyhovujúce. Zaťažujú týchto obyvateľov smogom a nadmerným hlukom, ale aj ich bezpečie" vyjadril sa o zlej situácii na cestách Jozef Baran, predseda združenia Lepší Prešov. "My ani neprechádzame cez cestu, my normálne utekáme," opisuje každodenné trápenie obyvateľka Giraltoviec. Najhoršie je to v lete. Keď zatvoria okná je teplo, ale pri otvorených zas čelia neznesiteľnému hluku. 

Po štvrtej hodine sa ľudia vybrali na cestu a nepustili vodičov ďalej. Tí sa hnevali, ale za situáciu nemôžu. Mnohí z nich si iba robia svoju prácu. "Toto je protest? Komu tým pomôžu Nám, vodičom? Nech idú pred mestský úrad, ale nie tu." Na cestách sú ale aj vodiči osobných áut, ktorí sa napríklad chcú len dostať domov. Mestom sa ale hýbu niekedy aj cez hodinu. "Sú momenty, kedy niekedy celé mesto zomrie, normálne zdochne," hovorí jeden z vodičov. 

Na protesty zareagovalo aj ministerstvo dopravy. To odkazuje, že cesta raz bude, ale nateraz nie sú peniaze.

Do protestu sa zapojili tieto obce a mestá:

Okres Prešov: Kapušany, Lada, Lipníky, Chmeľov

Okres Svidník: Giraltovce, Kračúnovce, Radoma, Stročín, Šarišský Štiavnik

TV JOJ

S aktuálnymi informáciami sa v Novinách o 17 prihlásil reportér TV JOJ Vladimír Jurek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy