Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia riešila korupciu za 30 tisíc a podplácanie v školstve
Zdielať na

Polícia riešila korupciu za 30 tisíc a podplácanie v školstve

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra spolu s policajným prezidentom informovali o mimoriadnych prípadoch korupcie a vydierania. Obvinili daňovákov aj vysokoškolského pedagóga.

O zásahoch hovorili vo štvrtok na tlačovej konferencii policajný prezident Tibor Gašpar a šéf NAKA Peter Hraško. V prvých dvoch prípadoch išlo o korupciu. 

Akcia "Hoteliér"

V Michalovciach zadržali daňových kontrolórov, ktorí si od podnikateľa vypýtali úplatok. "Sa rozhodli od daného podnikateľského subjektu, konkrétne od konateľa vyžiadať sumu 30 tisíc eur," uvádza na tlačovej konferencii Gašpar. Ako protislužbu mali zabezpečiť, aby daňová kontrola týkajúca sa odpočtu DPH, dopadla v jeho prospech. Podnikateľ to ale nahlásil ich kolegom a začalo sa vyšetrovanie. Došlo k prevzatiu peňazí, na základe čoho potom polícia konala ďalej a kontrolórov obvinili.  Zásah mal krycí názov "Hoteliér". V prípade dokázania viny im hrozí trest na päť až 12 rokov väzenia.

Korupcia na vysokej škole

Ďalší prípad sa týkal korupcie na Vysokej škole Svätej Alžbety, kde docent tejto školy mal prijať úplatok od piatich študentiek, za to, že im pridelí skúšku. "Päť študentiek pri skúške vkladali do indexu finančnú hotovosť, ktorú pedagóg následne prijal," pokračuje Gašpar. Docent mal podľa oficiálnych informácií nepísaný cenník. Čím vyššia suma, tým lepšia známka. 

Išlo konkrétne o skúšku z predmetu vývinová psychológia, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Fakultnej nemocnice Nové Zámky. Pedagóg Peter S. podľa výsledkov vyšetrovania prijal od piatich študentiek spolu 150 eur. V tomto prípade bolo dokazovanie ťažšie, kedže ani jedna zo strán nechcela spolupracovať. Prezradili ich ale nainštalované skryté kamery. Pedagógovi hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku trest tri až osem rokov väzenia a študentkám, ktoré mu peniaze odovzdávali vo vysokoškolských indexoch, šesť mesiacov až tri roky.

Polícia na tlačovej konferencii spomenula aj dva prípady súvisiace s organizovaným zločinom. V tom prvom išlo o vydieranie v Komárne a ten druhý, už medializovaný, bol obchod s falošnými japonskými jenami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy