Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vlani sa liečilo najviac drogovo závislých za posledných 10 rokov
Zdielať na

Vlani sa liečilo najviac drogovo závislých za posledných 10 rokov

Archívne video

BRATISLAVA / Čoraz viac ľudí závislých na drogách sa rozhodlo zavrieť za minulosťou dvere a podstúpiť liečbu. Podľa prieskumu ide o najvyšší zaznamenaný počet za posledné desaťročie. Upresňuje tiež na akých nezákonných látkach boli pacienti závislí, či išlo viac o mužov alebo ženy a tiež zverejnili vekový priemer ľudí, ktorí prišli vyhľadať pomoc. Ten je prekvapivý.

V minulom roku na Slovensku podstúpilo liečbu pre užívanie nezákonných drog 3 253 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 533 osôb viac a zároveň je to najvyšší počet pacientov za posledných desať rokov.

Prichádzajú späť

Prevahu podľa pohlavia liečených užívateľov drog majú muži a to nepomerne, konkrétne 2 649 mužov, 604 žien. Viac ako polovica už bola v minulosti liečená pre drogové problémy. "Liečbu prvýkrát v živote vyhľadalo 1 413 pacientov," informovalo Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Aké drogy a vek

Najviac osôb bolo liečených pre užívanie stimulačných látok ako primárnej drogy, z toho najviac viedol pervitín. Druhým najčastejším dôvodom liečby bolo užívanie opiátov, kde ľudia najviac siahli po heroíne. Liečbu podstúpilo aj 739 užívateľov cannabisu.

V minulosti bolo najviac liečených pacientov vo vekovej kategórii 25 až 29 rokov, v roku 2016 ich bolo najviac medzi tridsať až 34-ročnými. No drogy neobišli ani neplnoletých. "Z drogovej závislosti sa liečilo sedem detí do 14 rokov a 271 mladistvých vo veku od 15 do 19 rokov. U oboch vekových skupín išlo najčastejšie o liečbu zo závislosti na marihuane," priblížilo NCZI.

Podľa územia trvalého pobytu mal vlani Bratislavský kraj  a Trnavský kraj najväčší počet drogovo závislých pacientov. Najmenej liečených drogovo závislých bolo evidovaných v Prešovskom kraji. Až 82,4 percenta liečených zo závislosti boli slobodní ľudia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy