Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otcovia sa k malým dcéram chovajú úplne inak ako k synom, odhaľuje štúdia
Zdielať na

Otcovia sa k malým dcéram chovajú úplne inak ako k synom, odhaľuje štúdia

Archívne video

VEĽKÁ BRITÁNIA / Otcovia sa k dievčatám v batoľacom veku správajú veľmi odlišne než k rovnako starým synom, popísali neuropsychológovia v rozsiahlej štúdii. Výsledky sú overené pomocou mozgových skenov.

Množstvo štúdií dokazuje, že rodičia zaobchádzajú so synmi a dcérami rozdielne. Otcovia sú voči svojim dcéram oveľa pozornejší a viac reagujú na ich správanie než voči synom. Dcéram tiež otcovia častejšie spievali a viac s nimi hovorili otvorene o emóciách, a to vrátane tých negatívnych, ako je napríklad smútok. Zrejme preto, že je pre nich ľahšie prijímať pocity dievčat ako chlapcov.
Vedci v rámci tejto štúdie nezisťovali, prečo sa takto otcovia správajú - teda či to je podložené geneticky, alebo evolučne či proste len kultúrnou tradíciou. Neposudzovali ani, či je takýto odlišný prístup k deťom nejako nespravodlivý alebo niektoré z pohlavia zvýhodňuje alebo znevýhodňuje, píše sa v odbornom článku Behavioral Neuroscience.

Vedci tento pokus preniesli z laboratória do reálneho sveta. Jedným z najčastejších problémov psychologických štúdií totiž je fakt, že skúmané osoby sa pri experimentoch správajú tak, ako sa od nich očakáva - nie "prirodzene". Preto vybavili 52 otcov batoliat miniatúrnymi počítačmi, ktoré nahrávali zvuky v čase 48 hodín. Ľudia sa tak mohli správať oveľa reálnejšie, pretože museli riešiť bežné situácie. "Ľudí sa správajú až šokujúcim spôsobom normálne - väčšina ich úplne zabudne, že nejaký prístroj vôbec nosí," opísala výhodu metódy hlavná autorka práce Jennifer Mascarová z Emory University.

Podviesť sa nedali ani skeny mozgov na magnetickej rezonancii. Počas nich vedci ukazovali otcom fotografie rôznych detí, vrátane tých ich, v rôznych emocionálnych stavoch. Najsilnejší odozvy sa objavovali u otcov, ktorí pozorovali pozitívne emócie svojich dcér. Najsilnejšie reakcie u otcov synov naopak vyvolali (nečakane) neutrálne výrazy. Na smutné tváre svojich detí reagovali rovnako intenzívne otcovia dcér i synov.

"Keď dieťa plače alebo volá ocka, reagujú na to otcovia dcér častejšie ako otcovia synov," uviedla Jennifer Mascarová. "Mali by sme si uvedomiť, ako aj nevedome rozlišujeme pohlavie už u malých detí," dodala.

Batoľatá sú v dnešnej dobe neskutočne vyspelé. Presvedčí vás o tom aj priložené video.

Zdielať na

Súvisiace články