Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Gabčík a Kubiš. Výsadkári, ktorí nacistom zobrali Heydricha
Zdielať na

Gabčík a Kubiš. Výsadkári, ktorí nacistom zobrali Heydricha

BRATISLAVA / Pred 75 rokmi sa Jozefovi Gabčíkovi a Janovi Kubišovi podarilo spáchať atentát na Heydricha. Gabčík bol povýšený do hodnosti generálmajor in memoriam.

Presne pred 75 rokmi sa podarilo výsadkárom Gabčíkovi a Kubišovi spáchať atentát na Reinharda Heydricha. Ten bol vysokopostaveným obľúbencom Adolfa Hitlera. 

Nikomu inému ako Slovákovi Jozefovi Gabčíkovi a Moravákovi Janovi Kubišovi sa počas 2. svetovej vojny nepodarilo oslabiť nacistov tak ako im. Heydrich, ktorého prezývali aj "blonďatá beštia" na následky zranení zomrel v nemocnici. Na svedomí mal priamo státisíce vrážd, nepriamo milióny.

Nacisti sa za stratu tretieho najmocnejšieho muža ríše veľmi kruto pomstili. Samotní aktéri, Gabčík, Kubiš a ďalších 5 parašutistov 18. júna pred smrťou ešte niekoľko hodín odolávali oddielom SS a gestapa v krypte pravoslávneho chrámu v centre Prahy.

Slovák Jozef Gabčík dostal hodnosť generálmajor in memoriam. Dekrét o povýšení prevzala od prezidenta praneter Gabčíka Katarína Tomčíková. "Pre našu rodinu je to veľká pocta, že vlastne z našej rodiny sa odnikiaľ objavil niekto taký nebojácny," povedala o svojom prastrýkovi. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy