Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pocta Gabčíkovi: Prezident Kiska ho povýšil na generálmajora in memoriam
Zdielať na

Pocta Gabčíkovi: Prezident Kiska ho povýšil na generálmajora in memoriam

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v piatok vzdal poctu vojakovi Jozefovi Gabčíkovi a povýšil ho na generálmajora in memoriam. V roku 1942 sa podieľal na tajnej operácii Anthropoid. Išlo o atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora a jedného z tvorcov holokaustu Reinharda Heydricha.

Rodáka zo slovenskej dediny Poluvsie povýšil Kiska pri príležitosti 75. výročia operácie Anthropoid, počas ktorého Gabčík spolu s Janom Kubišom zaútočil na Heydricha. Útok bol úspešný. Protektora ťažko zranili a a o niekoľko dní neskôr v nemocnici zomrel, ale stál ich život.

Vojaci sa po spáchanom atentáte skrývali v jednom z pražských kostolov , ktoré ale prepadlo gestapo. Gabčík spáchal v bezvýchodiskovej situácii samovraždu, ťažko zranený Kubiš vykrvácal v nemocnici.  

Povýšenie prevzala jeho praneter

Slávnostnou ceremóniou si Slovensko v zastúpení prezidenta Kisku pripomenulo odvážne a nie jednoduché rozhodnutie vojaka, ktoré ovplyvnilo národne, vojenské a politické dejiny. "V celom priebehu druhej svetovej vojny úspešný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora mala v skutočnosti závažné geopolitické dôsledky a aj konkrétne výsledky. Rozhodoval sa správne a pri rozhodovaní musel bojovať proti najsilnejšiemu z ľudských inštinktov - prežitie,"  povedal vo svojej reči Kiska.

Dekrét o povýšení prevzala od prezidenta praneter Gabčíka Katarína Tomčíková. "Pre našu rodinu je to veľká pocta, že vlastne z našej rodiny sa odnikiaľ objavil niekto taký nebojácny," povedala o svojom prastrýkovi. Generálmajor je tretia najvyššia vojenská hodnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy