Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kotleba reagoval na snahu o zrušenie jeho strany. Má pripravených viacero plánov
Zdielať na

Kotleba reagoval na snahu o zrušenie jeho strany. Má pripravených viacero plánov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Snaha o zrušenie Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko je podľa jej predsedu Mariana Kotlebu objednávkou vládnej koalície a oligarchov. Ako povedal Kotleba v piatok na tlačovej besede, v strane sú pripravení na všetky alternatívy. Plánov majú viacero.

Návrhom na zrušenie jeho strany sa podľa Kotlebu úroveň demokracie posunula naspäť do 50-tych rokov. „Systém sa nehanbí otvoreným spôsobom zneužívať všetky prostriedky, aby sa zbavil jedinej skutočnej opozičnej strany. Zneužili generálneho prokurátora. Generálna prokuratúra nestíha vyšetrovať rozkrádanie Slovenska, ale stíha sa venovať na politickú objednávku zrealizovaným prípadom. My sme dali 30 oznámení na tunelovanie krajského majetku. Ani jedno nebolo ukončené,“ upozornil. Zároveň odmietol, že by práve vďaka jeho poslancom neprešli niektoré návrhy na potrestanie koaličných politikov.

Kotleba za podaním na najvyšší súd vidí snahu zabrániť Ľudovej strane Naše Slovensko úspešne sa zúčastniť na regionálnych voľbách. „Naše preferencie každý týždeň rastú. Môžeme očakávať mnoho poslaneckých mandátov a možno aj postov predsedov krajov,“ uviedol Kotleba s tým, že podanie generálneho prokurátora môže súvisieť aj so snahou zobrať im možnosť delegovať svojho zástupcu do štátnej volebnej komisie. „Kto nekontroluje komisiu, je odsúdený na milosť a nemilosť tých, ktorí tam sú,“ uviedol.

"Keby sa  táto politická strana správala štandardne a neporušovala Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy, generálny prokurátor by návrh na jej zrušenie nedával," tak znie stanovisko generálnej prokuratúry. 

Kotleba odkázal všetkým občanom, že snaha o rozpustenie je bojom oligarchov proti jedinej skutočnej opozičnej strane. „Oni vládnu cez nastrčené strany, či už koaličné alebo opozičné. Zistili, že nás si nekúpia a ani nezastrašia,“ dodal.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike.

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Prezident súhlasí s generálnym prokurátorom

Podrobnosti podanej žaloby zatiaľ nie sú zverejnené a k nim sa zatiaľ nie je možné vyjadriť. Podľa znalca ústavného práva však stranu je možné rozpustiť vtedy, ak porušila svojimi stanovami alebo činnosťou zákony, ústavu, alebo medzinárodné zmluvy.

"To znamená, jeden z týchto dôvodov musela táto strana použiť na to, aby podal generálny prokurátor takýto návrh," myslí si Milan Ficek, odborník na ústavné právo.  

Krok generálneho prokurátora ocenil aj prezident republiky.

"Fašisti sú našej politickej scéne stále aktívnejší, už sa neskrývajú a ja preto vítam rozhodnutie generálneho prokurátora," povedal Kiska. 

V prípade, že verdikt najvyššieho súdu rozhodne v prospech žaloby, ĽSNS bude postavená mimo zákon.

V takom prípade tu ale vzniká otázka, čo sa stane s mandátmi rozpustenej strany. 

"Rozpustením strany nezaniká mandát. Tí poslanci môžu byť naďalej poslancami a môžu byť nezávislými," hovorí Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy